Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 16:59

Били й голили. Як в СРСР алкоголіків заганяли у витверезники - фото
10

Витверезники з'явилися ще за часів Російської імперії. Перший такий заклад відкрили в Тулі 1902 року з ініціативи місцевого лікаря Федора Архангельського.

Він стверджував, що з пияцтвом потрібно боротися, адже воно призводить до деградації, виродження та економічного розорення.

"Притулок для сп'янілих" мав два відділення - амбулаторію для алкоголіків і притулок для їхніх дітей, розповідає у своєму блозі журналіст Максим Мирович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в СРСР процвітали побутові крадіжки - яскраві фото

"Можливо, якісь поодинокі випадки "порятунку життів" і були, але часто траплялися й ситуації, коли міліціонери просто "для виконання плану" хапали й тягли у витверезник людей у вкрай легкому ступені сп'яніння (з подальшим повідомленням про подію на роботу). А нерідко п'яниць у витверезниках просто били", - пише Мирович.

У СРСР витверезники почали відкривати на початку 1930-х. У Росії останній такий заклад закрили 2011 року.

Як саме працювали витверезники в СРСР, розповідаємо в галереї.

Потрапляли в витверезник в основному ті, хто пиячив в громадських місцях, на вулиці тощо. Із домівок не забирали, адже такі ситуації вважали "сімейними конфліктами".
Фото: mirovich.media
Збирав п'яних спеціальний наряд у складі двох міліціонерів та водія. На фото: п'яницю намагаються затягти в "автозак". Всі роки існування СРСР на бортах таких фургонів було написано "Спецмедслужба".
Не завозили у витверезники депутатів Рад народних депутатів, героїв Радянського союзу а також кавалерів деяких орденів, жінок з ознаками вагітності та інвалідів.
У витверезник забирали всіх, хто потрапляв під визначення "сп'яніння середньої або важкої стадії". Середня - п'яниця хитається та не може нормально пересуватися, важка - лежить непорушно. Міліція чергувала біля клубів, кабаків, ресторанів. За пійманого п'яницю співробітникам "Спецмедслужби" видавали талони на алкоголь.
Фото зробили у Прибалтійських республіках. П'яниця у модному одязі та взутті на підборах.

Головний секретний інгредієнт радянського згущеного з цукром молока - це технологія виробництва. Її розробили в США. Обладнання, на якому його виготовляли, також запозичили в Штатах.

Уварене з цукром молоко готували ще в VI столітті в Персії. Тому першість у приготуванні цих ласощів не належить СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Били й голили. Як в СРСР алкоголіків заганяли у витверезники - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути