вівторок, 05 червня 2007 13:05

Афінська поліція зірвала виставку сучасного мистецтва

У минулу суботу афінські поліцейські увірвалися на територію міжнародного ярмарку "Арт-афіна" і конфіскували відеоінсталяції Єви Стефані. На стенді демонструвалися уривки з грецьких порнофільмів 40-річної давності у супроводі грецького національного гімну, що дало поліцейським підстави звернутися в прокуратуру з вимогою порушити кримінальну справу.

Куратор виставки Міхаліс Аргирос провів ніч в поліцейському відділку. Прокуратура пред"явила йому і авторові відео Єві Стефані, яка знаходиться за кордоном, звинувачення в образі національних символів Греції. Обвинуваченим загрожує декілька місяців в"язниці або крупний штраф.

Міністр культури Греції Йоргос Вулгаракис заявив, що йому особисто даний витвір мистецтва не подобається, але рішення про прийнятність подібного мистецтва повинне приймати суспільство. "Арт-афіна" - це важливий інститут, який працює під егідою міністерства культури і має нашу підтримку. Даний твір не узгоджується з моїми естетичними уявленнями і принципами. Кожен художник має можливість і свободу творчості, а громадяни мають право відкидати або приймати твори, які, на думку деяких, можуть ображати наші національні символи", - сказав міністр. У свою чергу, создательніца спірного відео Єва Стефані виразила різкий протест проти дій вартових порядку. "Абсолютно неприйнятно, коли твір насильно прибирають з виставки. У Греції це вже не вперше", - заявила художниця.

"Справа не в змісті твору, а в створенні прецеденту, коли поліція увірвалася на виставку і зняла витвір мистецтва. А потім голови в телевізорі почали вирішувати, які художники хороші, а які погані", - заявив художній директор ярмарку Христос Саввідіс. Більшість грецьких газет назвали дії поліції "актом цензури". Ліва парламентська партія "Союз" використовувала в своєму заява по даному випадку слово "мракобісся", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Афінська поліція зірвала виставку сучасного мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути