понеділок, 14 квітня 2008 14:11

92 місце зайняла Україна у рейтингу свободи слова

92 місце зайняла Україна у рейтингу свободи слова

Починаючи з 2001 року "Репортери без кордонів" оприлюднюють щорічний звіт щодо свободи слова і діяльності журналістів у 169 країнах світу. У 2007 році найбільшу свободу ЗМІ гарантували скандинавські держави. Україна посіла 92 позицію, пропустивши вперед Анголу, зате випередивши Кот-д"Івуар.

Найкращі результати показали скандинавські країни. Ісландія та Норвегія розділили між собою перше місце. На третьому місці Естонія та Словаччина. За ними йдуть Фінляндія, Бельгія та Швейцарія. Перші 14 позицій посіли європейські країни.

Славетна демократія США принесла країні 48 місце в рейтингу. Причиною цьому 224-денне ув"язнення блогера Джоша Вульфа, затримання Самі Аль-Хаджа та вбивство Чонси Бейлі.

Росія не прогресує: вбивство опозиційної діячки Анни Політковської та загадкова смерть журналіста Івана Сафронова заплямовують і без того не ідеальну репутацію країни.

Проте навіть "правильна" Європа має свої слабини. Укладачі рейтингу засуджують прояви насильства і тиску на журналістів у Софії та Кракові, тож Болгарія посіла 51 місце, а Польща – 56.

2007 рік позначився падінням показників багатьох країн через тиск на мережеві медіа. У Малайзії (124), Таїланді (135), В"єтнамі (162) та Єгипті (146) блогерів арештовували, а інформаційні веб-сайти закривали чи блокували доступ до них. Таким чином, цензура непомітно пробралась і в Інтернет.

Серед двадцятки країн, що завершують список, сім азійських (Пакистан, Шрі-Ланка, Лаос, В"єтнам, Китай, Бірма та Північна Корея), п"ять африканських (Ефіопія, Екваторіальна Гвінея, Лівія, Сомалі та Еритрея) чотири близькосхідні (Сирія, Ірак, Палестина та Іран), три пострадянські (Білорусь, Узбекистан і Туркменістан) та одна американська – Куба. Останні позиції зайняли Туркменістан, Північна Корея та Еритрея.

Укладаючи рейтинг, експерти Reporters Without Borders розсилають спеціально складені анкети 15 організаціям, що відстежують свободу слова, 130 журналістам, науковцям, юристам та захисникам прав людини. Документ містить 50 запитань щодо свободи преси в країні, де мешкає і працює респондент. Питання охоплюють будь-які порушення прав журналістів (погрози, напади, вбивства) та свободи медіа (цензура, заборона публікації статей тощо). До рейтингу-2007 увійшли 169 країн, інші держави не ранжувались через брак інформації.

Довідка: Reporters Without Borders (Reporters sans frontières) – міжнародна неприбуткова правозахисна організація. Заснована 1985 році в Парижі, нині має офіси на всіх континентах. Працює над поширенням і захистом свободи слова у світі, виступаючи проти проявів цензури та борючись за звільнення з-під варти журналістів, ув"язнених за професійну діяльність, повідомляє rate1.

Зараз ви читаєте новину «92 місце зайняла Україна у рейтингу свободи слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути