четвер, 11 жовтня 2007 20:35

70-тисячний мітинг вчителів пройшов у столиці Болгарії

Понад 70 тисяч учителів брали участь в центрі Софії в маніфестації, вимагаючи від уряду збільшити фінансування освітньої сфери. Загальнонаціональний страйк викладачів почався в Болгарії 24 вересня.

Педагоги вимагають двократного підвищення заробітної плати і виділення, щонайменше, 5% ВВП країни на освітню галузь.

За словами глави Національної профспілки викладачів Янки Такевої (Yanka Takeva), на мітинг до столиці з"їхалися 75 тисяч учителів зі всієї країни. Скандуючи "Нам потрібна гідна зарплатня", колона демонстрантів пройшла головними вулицями болгарської столиці, через що рух автомобілів у центрі міста був практично паралізований.

Пізніше вдень вчителі планують зібратися біля будинку уряду, де відбудеться черговий раунд переговорів про підвищення зарплати викладачів.

У школах і дошкільних установах Болгарії працюють близько 100 тисяч вчителів і вихователів. Згідно з офіційними урядовими даними, в середньому їхня зарплата складає 440 левів (225 євро, 317 доларів) на місяць.

Уряд країни згоден підвищити викладачам зарплату на 15% з січня і ще на 15% з липня 2008 року. Влада також обіцяє збільшити фінансування освітньої сфери - з 4,18% ВВП 2007 року до 4,3% 2008-го, повідомляє Newsru.

Зараз ви читаєте новину «70-тисячний мітинг вчителів пройшов у столиці Болгарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути