Ексклюзиви
четвер, 08 червня 2017 09:03

700 тис. статей: стали відомі рекорди української Вікіпедії

Українська версія Вікіпедії, безкоштовної електронної енциклопедії, похвалилася своїм рекордом – тепер у ній 700 тис. статей українською мовою. Про це повідомляє segodnya.ua.

"Вікі" українською на 16-му місці серед 295 мов з усіх куточків планети. Розташувалась між версіями китайською і перською мовами. У верхній частині списку англійська версія (5,4 млн статей), себуанська (мова, поширена на Філіппінах – 4,5 млн статей) і шведська (3,7 млн статей).

 

Як порахували активісти, за 13 років існування наша Вікіпедія стала найбільшим в історії довідником українською мовою. Із 700 тис. опублікованих статей вийшло б 326 томів Великої радянської енциклопедії.

Українські користувачі активно займаються доопрацюванням енциклопедії. Зареєструвалися понад 361 тис. чоловік. Вони зробили 20,6 млн редакцій готових статей. Понад 60 тис. осіб хоча б раз щось відредагували на сайті, 16 тис. зробили це більше десяти разів. У середньому за місяць хоча б одне редагування українських сторінок робить 2,5 тис. осіб з України, Німеччини, Росії, США, Чехії, Китаю та Канади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині заблокували Вікіпедію

Перша стаття написана 30 січня 2004 року українським користувачем з Японії. Її назва - "Атом". Багато статей в українській версії дублюють тексти з Енциклопедії українознавства, Української радянської енциклопедії, Довідника з історії України та деяких державних ресурсів, наприклад, Кабміну. У Вікіпедії зібрана найповніша інформація про українські населені пункти.
Прикметна риса електронної енциклопедії – це некомерційний проект. Користувачам дозволено самостійно писати статті і вносити правки в наявні. Так, ювілейним, 700-тисячним матеріалом стала стаття "Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу 1987, чоловіки, одиночний розряд", яку написав користувач Олександр Тагай (за три роки на сайті він створив майже 2500, доповнив близько 100 і відредагував 25 тис. матеріалів).

Зараз ви читаєте новину «700 тис. статей: стали відомі рекорди української Вікіпедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути