пʼятниця, 15 червня 2007 15:42

45 років тому з"явився радянський кіно-хіт, який зібрав 60 млн. глядачів

У 1962 році, рівно 45 років тому, по екранах СРСР тріумфально пройшов фільм "Людина-амфібія". Він знаменний перш за все тим, що саме з нього в радянському кінематографі почався відлік картин, яким вдалося переступити 60-мільйонний рубіж (до цього рекордом вважалась комедія Ельдара Рязанова "Карнавальна ніч", яка зібрала 48 мільйонів 640 тисяч глядачів в 1956 році ).

І факт цей не можна назвати випадковістю, оскільки фільм-рекордсмен створювався з тим, щоб не тільки потрясти уяву радянського глядача, але і не мало не багато - переплюнути Голлівуд. Тим більше що ця теза цілком вписувалася в концепцію лідера країни тих років Микити Хрущова - наздогнати і перегнати Америку.

Ідея створення подібного фільму, де основу складали б відважно закручений мелодраматичний сюжет та трюкова видовищність, прийшла в голову радянським кінематографістам під впливом тих процесів, які відбувалися в західному кінематографі. Лідером тут був Голлівуд, де стали знімати широкоформатні кольорові фільми, які рясніли дорогими декораціями, розкішними костюмами і тисячами статистів. Особливою популярністю користувалися історичні мелодрами, дія яких розгорталася в біблійні або античні часи. Вважалося, що саме такі фільми наочно демонстрували переваги великого екрану перед телевізійним.

Оскільки в СРСР телебачення теж наступало на п"яти кінематографу, керівники Держкіно вирішили піти шляхом створення хай дорожчого, але видовищного кіно.

У основу фільму "Людина-амфібія" був покладений однойменний роман Олександра Беляєва, який американці хотіли екранізувати ще в кінці 1940-х. Але вони від цієї ідеї швидко відмовилися, оскільки у них тоді ще не було досвіду масштабних глибоководних зйомок. Не було його і у радянських кінематографістів на початку 1960-х. Але режисера Володимира Чеботарева і оператора Едуарда Розовського (пізніше до цього тандему прилучиться третій учасник, режисер Геннадій Казанський) ця обставина не зупинила.

Коли про це дізналися американці, в газеті The New York Times навіть була поміщена стаття, де над майбутніми творцями фільму відверто потішалися і передрікали їм повний провал. У публікації наголошувалося, що сам Уолт Дісней відмовився від екранізації беляєвського роману через складності підводних зйомок, а росіяни, які працюють на допотопній техніці, вирішили кинути виклик долі.

Прем"єра фільму відбулася в січні 1962 року, а до початку літа картина вже вийшла на рекордні показники: її збори досягли 40-мільйонної відмітки. У всіх містах, де демонструвався фільм, панував ажіотаж: квитки на всі сеанси були розкуплені за декілька днів. Виконавець ролі Іхтіандра Володимир Коренєв миттєво перетворився на національного кумира.

Він розповів: "Після виходу фільму моя популярність серед жінок була просто неймовірною, досить сказати, наприклад, що мій під"їзд до шостого поверху був розмальований губною помадою. Довелося робити ремонт за свій рахунок. Жінки стояли сотнями на вулиці і чекали мене після кожного спектаклю. Я отримував величезну кількість листів: за рік десь близько десяти тисяч. Відповісти на них, навіть прочитати, було просто неможливо, я їх складав в коробку від холодильника", повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «45 років тому з"явився радянський кіно-хіт, який зібрав 60 млн. глядачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути