Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2008 16:14

Учені відкрили два нових види хижих динозаврів

Британські палеонтологи разом з колегами зі США в результаті аналізу рештків, виявлених у пустелі Тенере на території Нігеру, відкрили два види м"ясоїдних динозаврів, раніше не відомих науці.

Знахідка на території Нігеру виявилася досить важливою, тому що було встановлено, що представники одного із двох нових ідентифікованих видів динозаврів ймовірно харчувалися падлом, як сучасні гієни, а інші віддавали перевагу живій здобичі.

Вік рештків гігантських рептилій становить 110 млн років. Один з динозаврів був біля восьми метрів у довжину й мав коротку морду з ороговілим наростом - цього динозавра назвали Kryptops palaіos. Він мав потужні щелепи й дрібні зуби, які відмінно підходили для пожирання нутрощів і розгризання кісток.

Іншого м"ясоїдного динозавра назвали Eocarcharіa dіnops. Цей хижак мав гострі зуби та сильно нависаючі надбрівні дуги. На відміну від Kryptops palaіos його щелепний апарат був пристосований для того, щоб полювати й рвати на частині живу здобич.

Фахівці повідомляють, що деякі особини виду Eocarcharіa dіnops могли перевершувати за розмірами одного з найвідоміших представників світу динозаврів - тираннозавра. Не виключено також, що це був найбільший хижак свого часу.

Раніше знахідки в Нігері вже піднесли палеонтологам сюрприз - на основі вивчення викопних рештків, знайдених у цій країні, був зроблений висновок про існування раніше не відомого хижака, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Учені відкрили два нових види хижих динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути