Ексклюзиви
вівторок, 01 липня 2008 18:37

У Миколаєві знайшли водопровід, якому 2 тисячі років

Українські археологи виявили в центрі Миколаєва фрагменти античного водогону.

Уламки давньогрецьких амфор і керамічних труб випадково побачили робітники під час підготовки котловану під нове будівництво на території найстарішого в місті миколаївського суднобудівного заводу. Зокрема, під час розкопок була виявлена глиняна труба, якій, за оцінками фахівців, більше двох з половиною тисяч років. За характеристиками вона схожа на фрагмент ольвійського водогону, що вже є у фондах краєзнавчого музею міста. Його використовували як доказ того, що давньогрецьке місто-поліс Ольвія було єдиним цивілізованим поселенням того часу.

Як відзначають місцеві археологи, у четвертому сторіччі до нашої ери на цьому місці могло бути розташоване добре укріплене урбанізоване давньогрецьке поселення. Про те, що тут був стратегічний пункт на торговельному шляху з моря до скіфів, свідчать і перші карти Миколаєва кінця вісімнадцятого сторіччя.

Цю гіпотезу могли б остаточно підтвердити археологічні розкопки, однак кошти на їхнє фінансування в скарбниці міста відсутні, відзначають вчені. Єдине, що радує фахівців - залишки поселення й античного водогону перебувають під асфальтом, а тому надійно захищені, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « У Миколаєві знайшли водопровід, якому 2 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути