Ексклюзиви
пʼятниця, 10 липня 2009 13:13

Мобільним операторам заборонили "нульові" тарифи

Мобільним операторам заборонили "нульові" тарифи

Нацкомісія регулювання зв"язку (НКРЗ) заборонила мобільним операторам використовувати "нульові" тарифи.

У комісії вважають, що, використовуючи подібні пропозиції у своїй рекламі, оператори дурять абонентів.

"Насправді під "нулями" мається на увазі необхідність щомісячного поповнення рахунку", - говорить член НКРЗ Людмила Артюшенко.

Згідно з рішенням НКРС, мобільні оператори зобов"язані до вересня відмовитися від використання "нулів" у рекламі. Тепер такі тарифи повинні рекламуватися як пакет з абонплатою і наданням певної кількості безкоштовних хвилин. Контроль за виконанням рішення здійснюватиме Держінспекція зв"язку, оскільки в НКРЗ немає прямих важелів дії на порушників рішення. Проте Артюшенко не виключила, що Нацкоміссия звертатиметься в Антимонопольний комітет, який, у свою чергу, має право накласти на операторів штраф до 5% їхнього річного обороту.

У двох телекомунікаційних компаніях обурені рішенням НКРЗ.

"Ми вважаємо, що в умовах вільного ринку будь-які тарифи мають право на існування, якщо вони не порушують законів і користуються попитом у споживачів", - заявили в компанії МТС.

Крім того, своєю постановою Нацкомісія створює правову колізію.

"Поточна тарифна політика нашої компанії повністю відповідає правилам надання телекомунікаційних послуг, затвердженим Кабміном у 2005 році. Відповідно до них, оператори мають право самостійно встановлювати тарифи на телекомунікаційні послуги, за винятком тарифів, які підлягають держрегулюванню", - наголошує Надія Лубніна, менеджер відділу зовнішніх зв"язків компанії "Астеліт" (ТМ life;)), головного постачальника "нульових" пропозицій. Варто підкреслити, що в цих самих правилах зазначено: мобільний зв"язок не є загальнодоступною послугою, і відповідно, його тарифи не підлягають держрегулюванню.

Єдиним оператором, який підтримав рішення НКРЗ, став "Київстар", який ініціював розслідування Нацкомісії. "Нульові" тарифи суперечать Закону "Про телекомунікації", який передбачає недопущення встановлення демпінгових або дискримінаційних цін операторами", - говорять у компанії "Київстар".

Реакція МТС і "Астеліта" на рішення НКРЗ говорить про те, що компанії навряд чи підуть на буквальне виконання вимог регулювальника.

"Інакше операторам доведеться істотно міняти свою маркетингову політику. У кращому разі вони змінять текст виносок і вкажуть, що надають певну кількість хвилин за абонплату", - вважає аналітик Gfk Ukraine Гліб Вишлінський.

За матеріалом Дело

Зараз ви читаєте новину «Мобільним операторам заборонили "нульові" тарифи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути