Ексклюзиви
пʼятниця, 04 грудня 2020 12:05

В окупованому Криму зникли 44 людини, 15 з них - безвісти
5

Правозахисники підготували друге дослідження по всіх випадках зникнень в Криму 2014-2020 років
Фото: ГО "КримSOS"
Прокуратура зізнається, що розслідування за фактом зникнення людей не ефективне - українські слідчі не мають доступу до території Криму.
Родичі зниклих без вести розповідають, що справи про зникнення не розслідують як потрібно
Активісти розробили інфографіку з датами, коли зникали люди в окупованому Криму
За даними КримSOS, за майже сім років російської окупації Криму 44 людини стали жертвами насильницьких зникнень на півострові.

За майже 7 років російської окупації Криму 44 людей викрали, а про долю та місцеперебування 15 з них досі нічого не відомо. Про це розповідають активісти громадської організації КримSOS на презентації звіту "Насильницькі зникнення у Криму за період окупації Російською Федерацією у 2014-2020 роках".

У заході взяли участь родичі зниклих кримчан Абдурешит Джеппаров - батько викраденого Ісляма Джеппарова і дядько зниклого Джевдета Іслямова, і Лариса Шаймарданова - мати зниклого Тимура Шаймарданова. Вони розповіли про обставини, за яких зникли їхні рідні, як проходили пошуки і розслідування цих злочинів.

"З боку держави (України. — Gazeta.ua) ми не відчуваємо ніякої уваги. Ну, хоча б на адресу нашого онука (сина зниклого Тимура Шаймарданова. — Gazeta.ua), якому вже 14 років. Його голос дуже нагадує голос нашого сина. Мені з ним важко розмовляти по телефону. Наше життя до та після приходу Росії — це два різних рівні життя. До цього ми жили нормальною сім'єю. Тепер наші діти й онуки без Тимура виїхали з Криму, вони живуть у Західній Україні. Ми з багатьма родичами в Росії з цієї ж причини не можемо нормально підтримувати зв'язки. Ми вважаємо, що в нашій трагедії винна вся Росія", — сказала Лариса Шаймарданова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський із Боррелем говорили про деокупацію Криму

Представник прокуратури АРК та Севастополя Кирило Копійка сказав, що прокуратура відкрила кримінальні провадження щодо насильницьких зникнень в окупованому Криму і встановила підозрюваних у деяких справах, проте ефективне розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності винних у цих злочинах ускладнене через те, що українські слідчі не мають доступу до території Криму.

"Є таке системне побажання до української влади – пріоритезувати питання про насильницькі зникнення. Бо порівняно з іншими жахливими порушеннями прав людини в окупованому Криму, цим злочинам не приділяється достатньої уваги", – сказав Євгеній Ярошенко, аналітик КримSOS.

Автор: ГО "КримSOS"
  Прокуратура зізнається, що розслідування за фактом зникнення людей не ефективне - українські слідчі не мають доступу до території Криму.
Прокуратура зізнається, що розслідування за фактом зникнення людей не ефективне - українські слідчі не мають доступу до території Криму.

Також, за його словами, впровадження персональних санкцій міжнародними партнерами України проти причетних до справ про насильницькі зникнення може позитивно вплинути на хід розслідування.

"Уявімо собі є пересічний посадовець, наприклад прокурор чи суддя, який ухвалював рішення не на користь родин зниклих, внаслідок чого розслідування блокується. Якщо цей посадовець побачить себе в санкційному списку, якщо в нього буде заборона на поїздки в цивілізовані країни чи якісь інші обмеження, він задумається - чи варто далі долучатися до гучних справ із порушеннями прав людини і чи варто взагалі працювати на цей репресивний політичний режим", – додав Євгеній Ярошенко.

Автор: ГО "КримSOS"
  Активісти розробили інфографіку з датами, коли зникали люди в окупованому Криму
Активісти розробили інфографіку з датами, коли зникали люди в окупованому Криму

Наприкінці презентації координаторка юридичного напряму КримSOS Ольга Куришко, яка модерувала захід, нагадала, що ця організація однією з перших підготувала матеріали до робочої групи ООН з насильницьких або недобровільних зникнень, а саме - стосовно справи Ервіна Ібрагімова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо те, що маємо" - Тихановська висловилася про належність Криму

Також вона зазначила, що 2020 року КримSOS і Українська Гельсінська спілка з прав людини допомогли батькові Ервіна Ібрагімова направити скаргу в Європейський суд із прав людини у справі зникнення його сина.

"Ми працюватимемо і нагадуватимемо постійно про факти насильницьких зникнень. Що ці факти не можуть залишатися безкарними. Ми сподіваємося колись дізнатися, що відбулося тоді, і за це понесуть відповідальність всі причетні до цих злочинів: як безпосередні виконавці, так і сама РФ як держава-окупант Кримського півострова", — сказала Ольга Куришко.

Це друге дослідження випадків насильницьких зникнень в окупованому Криму, яке підготувала команда КримSOS. Вперше систематизували випадки зникнень за 2014-2017 роки, включаючи жертв, які пізніше знайдені мертвими, звільнені, заарештовані, й ті, чиї доля досі невідома.

Зараз ви читаєте новину «В окупованому Криму зникли 44 людини, 15 з них - безвісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути