Ексклюзиви
понеділок, 17 вересня 2018 12:24

Показали український флот у Севастополі сторічної давнини
7

До складу українського флоту 17 вересня 1918-го німці передали підводну дивізію з 17 підводних човнів, укомплектовану старшинськими залогами.

Під український прапор в Севастополі тоді повернули 23 тральщика та 23 катера типу "Грінпорт", які отримали нові номерні позначення. Про це йдеться на сторінці ВМС ЗС України.

17 вересня 1918 року німці передали до складу Українського флоту підводну дивізію з 17 підводних човнів
Фото: Ілюстрації з книги І.Гриценка "Український державний флот в 1917-1919 pp. Історія його становлення, військово-політичної боротьби та занепаду"
17 вересня 1918 року німці передали до складу Українського флоту підводну дивізію з 17 підводних човнів
Тоді ж під український прапор в Севастополі були повернені 23 тральщика та 23 катера типу «Грінпорт», які отримали нові номерні позначення
Тоді ж під український прапор в Севастополі були повернені 23 тральщика та 23 катера типу «Грінпорт», які отримали нові номерні позначення
17 вересня 1918 року канонірський човен “Кубанець”, який входив до складу Української бригади тралення, перейменований на “Запорожець” та переданий у розпорядженні Гардемаринського відділу навчальної частини Головного Морського Штабу.

Н.А. Монастирьов згадував: "...адмірал Клочковський викликав до себе командира "Тюленя" капітана 2 рангу Погорецького і повідомив йому приголомшливу звістку: німці вирішили передати прямо сьогодні ввечері флотилію підводних човнів знову під командування російських офіцерів. Буквально через годину ми вже були на наших човнах і одразу взялися за роботу. Ремонтували та регулювали машини, привели до ладу акумулятори".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двох українських моряків затримала ФСБ

Того ж дня канонірський човен "Кубанець", який входив до складу української бригади тралення, перейменували на "Запорожець". Його передали у розпорядженні Гардемаринського відділу навчальної частини Головного Морського штабу. Зазначається, що цей корабель, що базувався в Одесі, став першим українським навчальним кораблем ХХ ст.

17 вересня 1918-го видано накази Гетьмана П. Скоропадського про встановлення посадових воєнно-морських прапорів і вимпела (майвеця) флоту Української Держави.

Моряки-українці не зможуть ходити на суднах під незаконно збудованим Керченським мостом. Росіяни заявляють капітанам, якщо на судні, що проходить під мостом, буде хоч один українець, судно стоятиме не менше 3-4 днів.

Зараз ви читаєте новину «Показали український флот у Севастополі сторічної давнини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути