Ексклюзиви
четвер, 22 червня 2017 09:16

"Окупанти сидітимуть як на вугіллі" - кримські татари вимагають національної автономії

"Окупанти сидітимуть як на вугіллі" - кримські татари вимагають національної автономії
Синавер Кадиров, фото: Тарас Подолян

Надання національно-територіальної автономії кримським татарам зробить їх суб'єктом у переговорах про повернення півострова.

Про це Gazeta.ua розповів громадський діяч кримськотатарського народу Синавер Кадиров.

"Окупації треба протистояти щодня. Передусім відновлюючи права кримських татар. Навіть тут, в Україні. Фактично Росія контролює територію, але юридично вона належить Україні. Україна має приймати щодня документи, відновлюючи наші права. Росіяни виправдовували окупацію так званим референдумом, який світ не визнав. Визнавши наші права, Україна визнає право саме за кримськими татарами визначати, кому має належати та земля. Це можна зробити навіть зараз. На рівні психологічної війни це теж важливо. Відновлюється наша топоніміка. Як відчуватимуть себе окупанти? Сидітимуть як на вугіллі, усвідомлюватимуть себе тимчасовими людьми, людьми без майбутнього. Це посилить позиції України. У міжнародному праві, в переговорах, ми стаємо третім суб'єктом крім Росії й України. Росіяни намагаються зробити суб'єктом теперішню кримську республіку з окупаційною владою. Час окупації залежить від того, як Україна боротиметься. Йдеться не про зброю. Автономія максимально наблизила б день звільнення Криму. Порошенко обіцяв і ми сподіваємося", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Криму більше турбувалися, де вигулювати собак, ніж про кримських татар" - активіст

У січні 2015 року Синавера Кадирова депортували з Криму рішенням суду міста Армянська. Видворили, як іноземця, який порушив термін перебування в Російській Федерації. Бо відмовився від російського громадянства. Живе в Києві, відповідає за сферу освіти в Меджлісі.

Інтерв'ю з громадським діячем читайте в наступному номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Окупанти сидітимуть як на вугіллі" - кримські татари вимагають національної автономії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути