Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 11:26

Флешмоб і військові збори: як в Україні святкують День резервіста
4

На Харківщині тривають навчальні збори воїнів-резервістів та військовозобов’язаних
Фото: armyinform
Бойовий медик, солдат резерву Аніта Луіс 2020-го підписала контракт на службу в резерві. Харків’янка у 2014‒2015 роках служила в добробаті. Повернулася з фронту, бо сама виховує доньку Еру, не могла залишити її на тривалий час. Потім їздила на передову як волонтер. Опікувалася здебільшого воїнами окремої механізованої бригади імені Івана Сірка. До війни працювала фізіореабілітологом. З початком бойових дій стала добровольцем. Пізніше закінчила медичні курси. У районі Пісків, Авдіївки та Водяного лікувала поранених бійців, допомагала місцевим. Коли донька виросте, воїн-резервіст Аніта Луіс планує стати чинним військовослужбовцем ЗСУ.
Командир стрілецького відділення Дергачівсього батальйону ТрО старший сержант резерву Валерій Волчков ‒ Дмитрівський сільський голова Богодухівського району. Єдиний син Валерія три роки служить за контрактом у окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців.
Обов’язки командира стрілецького відділення батальйону тероборони  під час зборів виконує старший сержант резерву Віктор Зєнін. На Харківщині його більше знають як отамана Дергачівського куреню війська Запорізького. "Вік і здоров’я не дозволили 2014-го піти захищати Україну від окупантів, - каже резервіст - Та я робив все, що міг: збирав теплі речі, перераховував гроші волонтерам. Це вже мій четвертий за сім років війни тимчасовий призов до війська. Я й мої товариші по службі в резерві навчилися добре воювати. Звісно ж, ми не десантники, не морпіхи і не розвідники, але зупинити противника можемо".

18 травня в Україні втретє відзначають День резервіста. Свято встановили указом президента 2019 року.

Рада резервістів Збройних сил України закликала взяти участь у флешмобі "Я - резервіст!" - упродовж дня бути у військовій формі, зокрема і на робочих місцях, якщо це не забороняють умови праці. Така традиція є в резервістів інших держав, зокрема країн-членів НАТО.

На сьогодні понад 230 тис. резервістів зараховані до військового оперативного резерву Збройних сил. З них більш як 11 тис. уклали контракти про проходження служби у військовому резерві ЗСУ.

"З початком російсько-української війни календар державних свят і пам'ятних дат поповнився віхами новітнього етапу боротьби Українського народу за незалежність. Такою віхою став указ президента України від 18 травня 2015 року, який заклав основи для формування військового оперативного резерву першої черги, - ідеться в привітанні головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. - Саме ці військово навчені люди є основою для планування та забезпечення доукомплектування військ мобілізаційними ресурсами у разі такої потреби, а також додатковим вагомим фактором стримування ворожої агресії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія буде на 90% із кадровиків

Протягом 2016-2020 років на навчальні збори призвали понад 127 тис. резервістів та військовозобов'язаних осіб, додав Хомчак. Цьогоріч також проводять масштабні заходи.

Зокрема, на Харківщині тривають навчальні збори, в яких беруть участь 2 тис. резервістів, приписаних до окремої бригади територіальної оборони.

"Український народ пишається патріотами, готовими в будь-який момент знову взяти до рук зброю і поповнити лави Збройних сил України та інших військових формувань у разі виникнення загрози широкомасштабної агресії з боку ворога, - привітав резервістів президент Володимир Зеленський. - Ваші уміння, військова майстерність та досвід, набуті в боях із російськими окупантами, безцінні та здатні суттєво наростити бойові спроможності українського війська. Україна завжди розраховує на вашу підтримку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон щодо призову резервістів – плювок в обличчя ветеранам

23 квітня набув чинності закон про мобілізацію резервістів. Дозволяє оперативно, впродовж доби, залучити резерв у разі загострення в зоні бойових дій або порушення кордонів держави. Також законом посилили покарання для призовників і військовозобов'язаних. За порушення правил військового обліку й регулярності відвідання центрів комплектації резервістами загрожує штраф у 510-850 грн, за повторне - 850-1700 грн.

Зараз ви читаєте новину «Флешмоб і військові збори: як в Україні святкують День резервіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути