Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2019 12:38

"Дніпро не тече територією Криму" - у Зеленського відповіли росіянам

Представник президента України в окупованому Криму Антон Коріневич відповів на закиди росіян про постачання води на півострів.

"Крим є територією України. Крим не є територією РФ. Тому РФ не може ставити у міждержавних відносинах питань, пов'язаних із Кримом. Питання, пов'язані з Кримом, може ставити лише держава-суверен, тобто Україна", - написав він у Facebook.

Разом із цим він нагадав росіянам шкільний курс географії.

"Річка Дніпро не тече територією Криму. Україна перекрила не русло річки Дніпро, а перекрила технологічну споруду (канал), яка знаходиться на території України. На це Україна має повне право", - пише він.

Автор: Скріншот
  Представник президента України в окупованому Криму Антон Коріневич відповів на закиди росіян про постачання води на півострів
Представник президента України в окупованому Криму Антон Коріневич відповів на закиди росіян про постачання води на півострів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не думайте навіть гіпотетично обговорювати тему" - Чубаров про відновлення постачання води і світла до Криму

Представник президента України в окупованому Криму додав, що води для потреб населення Криму вистачає.

"За всіма підрахунками, прісної води в Криму для потреб населення вистачає. У цілому, саме держава-окупант повинна відповідати за забезпечення окупованої території всіма необхідними ресурсами", - написав Коріневич.

Російські окупанти планують розпочати переговори з Україною щодо подачі води до Криму.

Так званий заступник голови ради міністрів - постпред Криму при президентові РФ Георгій Мурадов сказав, що Дніпровська вода починається з Росії, тому належить росіянам.

Україна постачала воду до Криму до анексії півострова Росією. 2014-го через невиплату боргів та згідно з нормами Женевської конвенції Північно-кримський канал, що був головною водною артерією для цієї території, перекрили.

Окупанти почали відчувати нестачу води вже наприкінці 2014-го, але замовчували цей факт. На загал повторювали цитату з бігборда про окупацію "Нам хоть камні с неба".

Через рік російські загарбники були вимушені припинити вирощування рису, що потребував багато води. Згодом на півночі Криму зменшили кількість вирощуваних плодових дерев.

24 серпня 2018-го через нестачу води на хімічному заводі "Кримський титан" сталися викиди, через які на території Яни Капу, Армянська і частині Херсонщини загинули рослини.

Після цього окупанти почали залучати місцевих жителів до мітингів, на яких вимагають в України подати до Криму воду.

У вересні 2018-го Міністерство з питань тимчасово окупованих територій повідомило, що відновлення подачі води до Криму можливе після визнання Російською Федерацією факту анексії українського півострова.

Зараз ви читаєте новину «"Дніпро не тече територією Криму" - у Зеленського відповіли росіянам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути