пʼятниця, 08 червня 2007 07:04

Жителі вулиці Жукова відмовилися від послуг "Київстару"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Жителька буд. №24 Вікторія Катрич (на фото ліворуч), її онук та сусідка кажуть, що у них через антену ”Київстар” у дворі псується здоров’я
Жителька буд. №24 Вікторія Катрич (на фото ліворуч), її онук та сусідка кажуть, що у них через антену ”Київстар” у дворі псується здоров’я

— Ця махіна стоїть за 20 метрів од мого будинку. А в приміщенні ЖЕКу розташований дитячий клуб "Гармонія", дитячі майданчики поруч, — обурюється 40-річна Марина Лаптюхіна, жителька будинку N24 на вул. Маршала Жукова на Лісовому масиві. — Люди через неї спати не можуть, голови тріщать, телевізори сніжать. Уся техніка погано працює.

Антену-ретранслятор компанія "Київстар" встановила в дворі будинків N24, 24а та 28 у лютому цього року. Місце їй знайшли на даху місцевого ЖЕКу N304. Відтоді жителі дев"ятиповерхівок не знають спокою — намагаються позбутися небезпечного, на їхню думку, сусіда.

— У нас є жіночка на 4 поверсі, вже їй років 60. Так вона взагалі вдома боїться бути через ту антену. Йде до церкви тут неподалік і сидить там цілий день. Каже, що голова в неї сильно болить, — розповідає Лаптюхіна.

У під"їздах будинків висять таблички з написом "Не молчите! Чернобыль в вашем доме". Люди вже скаржилися в Деснянську райдержадміністрацію, в санітарно-епідеміологічну станцію й мобільному оператору.

— Нам сказали, що всі документи є, — каже 50-річна Людмила Голенич. — А як вони отримали ті документи без згоди жителів?

Кілька разів люди намагалися самостійно зірвати антену мобільного зв"язку. Однак побоялися напруги.

— Сусіди кажуть, що там 2000 Вт, — веде далі Лаптюхіна. — Страшно під час грози, навколо неї блискавки крутяться.

Хай президент "Київстару" поставить собі таку

Людмилі Голенич, яка виховує 8-річного сина, антена "заглядає" прямо у вікна.

— У мене технічна освіта, — говорить жінка, — я знаюся на електромагнітних хвилях. Людям, які з ними працюють, недарма дають купу пільг.

Наказ Міністерства охорони здоров"я України N239 "Про затвердження Державних санітарних правил та норм" чітко не визначає, якою має бути відстань від антени-ретранслятора до людського житла. У санепідемстанції Києва твердять, що відстані можуть бути різні.

— Найменше слід переживати тим, у кого антена встановлена над головою — це "мертва зона", — каже Микола Парубець, завідувач відділом комунальної гігієни санепідемстанції міста Києва. — Під антеною випромінювання немає. Його кут направляють у повітря, щоб не потрапляло у вікна. Наслідки можуть бути однакові при 20, 50 метрах відстані до житла. Залежить від потужності передавача, від кута нахилу антени. Жителі твердять, що юристи їм називали цифру 50 м — саме ця підходить для антени такої потужності, як у них.

— Станція на Маршала Жукова зараз не працює, — запевняє "ГПУ" керівник сектору зв"язків зі ЗМІ компанії "Київстар" Віктор Гоцуленко. — Її вмикали лише на короткий термін, щоб заміряти напругу електромагнітного поля та перевірити, що реальний рівень випромінювання відповідає розрахунковому. А розташована антена на відстані 40 метрів од будинків (жителі говорять про 20 м. — "ГПУ").

— Мобільна станція на Жукова має показники всього 0,3 мікровати на квадратний сантиметр при нормі 2,5 мікровати, — каже Микола Парубець із санепідемстанції міста Києва. — Станція може впливати негативно на людей, але таким не дадуть дозволи. Було кілька випадків свавільного встановлення антен. Ми їх закрили.

На знак протесту Марина Лаптюхіна, Людмила Голенич та їхні сусіди змінили сімки "Київстар" у мобільниках на картки інших операторів.

— Чекати нервових розладів і онкологічних захворювань ми не будемо. Хай президент "Київстар" Ігор Литовченко або хтось із провідних менеджерів компанії поставить собі таку саму базову станцію біля будинку, тоді й ми дамо згоду, — твердять люди.

Вони запевняють, що антену ніхто не відключав. Вона, мовляв, гуде, і вентилятор працює.

UMC та life:) також порушують

За даними міської санепідемстанції, "антенні" конфлікти виникали й раніше. Свого часу скаржилися на ретранслятори жителі просп. Свободи, 26, вул. Уборевича, 23, 11а. Обидва рази антени належали "Київстар".
— Вишка в нашому районі не одна, — каже 47-річна Галина Анатоліївна Харченко (живе в будинку на вул. Уборевича, 20). — Постійно болить голова, мої сусіди теж скаржаться на здоров"я. Пов"язую з випромінюванням.
Компанія UMC розсердила жителів вул. Прирічної, 11а. Компанія "Астеліт", якій належить мережа life:), без погодження із жителями встановила антену-ретранслятор на вул. Миропольській, 19, біля кінотеатру "Алмаз".

Зараз ви читаєте новину «Жителі вулиці Жукова відмовилися від послуг "Київстару"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути