Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2007 07:01

Жителі Прирічної мерзнуть у наметі

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Мешканці будинку №5 по вул. Прирічній домовляються між собою, хто чергуватиме вночі
Мешканці будинку №5 по вул. Прирічній домовляються між собою, хто чергуватиме вночі

Мешканці будинку N5 по вул. Прирічній, що на Оболоні, третій тиждень погодинно чергують у наметі під металевим парканом. Ним будівельники "Київєвробуду" огородили майданчик під багатоповерхівку. 5 жовтня між охоронцями новобудови та жителями мікрорайону виникла бійка.

У невеликому шатрі лава та столик. На ньому журнал із графіком та змінами чергування.

35-річна Світлана Матроненко має чергувати з 16.00 до 18.00. Жінка тимчасово не працює, доглядає доньку.

— Домовляємося із сусідами, хто на скільки може вийти на чергування вночі, — розповідає Світлана. — Сторожувати тут "не мед", бо з Дніпра віє студений вітер.

По телефону Світлана Матроненко викликала голову будинкового комітету Галину Костролицьку, 58 років. Та розповідає про бійку 5 жовтня на Прирічній.

— О сьомій ранку зателефонувала сусідка. Сказала, що біля церкви, метрів за 200 від будівництва, пригнали машину забивати палі. Тоді майже 60 мешканців перегородили вхід через ворота до будівельного майданчика. Навпроти них стояв директор "Київєвробуду" Валентин Ішматов, головний інженер та прораб із десятком охоронців, — розповідає Костролицька. — Спочатку нікого не чіпали. Пропонували погодитися на будівництво. Та потім прораб скомандував охоронцям: "Ребята, давайте силовым методом, раз по хорошому не понимают". Ті притиснули жінок до вантажівок, кулаками та ногами били у груди й живіт. Від побоїв одна жінка знепритомніла. В іншої підскочив тиск. Ми викликали "швидку".

Голова будинкового комітету запевняє, що під час бійки на майданчику був полковник Оболонського районного відділу міліції Юрій Курач. П"ятеро його міліціонерів навіть не спробували зупинити охоронців. Потім на Прирічну приїхав начальник "Київміськбуду" Валерій Бабич. Він запропонував мешканцям погодитися на будівництво. Обіцяв зробити ремонт у будинку. Жителі багатоповерхівки відмовилися.

— Цю забудову почали в листопаді 2000 року, — веде далі Галина Костролицька. — Знесли дитячий та спортивний майданчики неподалік нашого будинку. Величезну купу металобрухту огородили залізним парканом. Ми писали скарги до мерії. Із магістрату отримували письмові відповіді, що будівництво не розпочнуть без нашої згоди. Та мерія свого слова не дотримала.

Навесні 2005-го будівельники "Київєвробуду" викопали котлован та забили пробні палі. 13 квітня мешканці поскаржилися тодішньому голові Оболонської райради Миколі Товкачу. Чиновник пообіцяв припинити будівництво. Розритий котлован засипали. За тиждень вивезли пісок, та паркан не розібрали.

— 29 травня 2007 року робітники повернулися на будівельний майданчик, поміняли ворота, освітили паркан, — говорить голова будинкового комітету. — По обіді 7 липня 2007-го почали завозити техніку. Мешканці нашого будинку організували пікет, та втримати оборону нам не вдалося. Місяць будівельники працювали із 7-ї ранку до 22-ї. Ми скаржилися до санепідемстанції, та марно. Тут будувати не можна — поряд водна дамба. Від котловану будинку до неї лише 12 метрів. У новобудові буде понад 20 поверхів. Чи витримає дамба такий тиск, нам не пояснюють.

Жителі багатоповерхівки звернулися по допомогу до Блоку Черновецького. Головне управління земельних ресурсів міста підготувало проект рішення про скасування земельної ділянки на Прирічній, 3. Та за нього досі не голосували в Київраді. "Київєвробуд" тимчасово призупинив роботи на майданчику.

— Коли будівельники копали котлован, пошкодили тепломережі, — зазначає Костролицька. — Нині на Прирічній, 3 міняють труби, закопують траншеї. У квартирах немає тепла.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Прирічної мерзнуть у наметі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути