Ексклюзиви
вівторок, 16 вересня 2008 18:21

Завод "Електроприлад" звільнили від рейдерів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Бригадир Олег Прянічков, 72 роки, у зварювальному цеху  звільненого від рейдерів у суботу заводу ”Електроприлад” на вулиці Глибочицькій. Чоловік тримає в руці перелік украденого заводського обладнання. У ньому — більше 20 пунктів
Бригадир Олег Прянічков, 72 роки, у зварювальному цеху звільненого від рейдерів у суботу заводу ”Електроприлад” на вулиці Глибочицькій. Чоловік тримає в руці перелік украденого заводського обладнання. У ньому — більше 20 пунктів

У понеділок робітники заводу "Електроприлад", що на вул. Глибочицькій, 17, уперше за півроку прийшли на свої робочі місця.

На територію впускають через великі червоні металеві ворота. Прохідна заблокована — її заварили в березні рейдери, коли захопили підприємство. Біля воріт стоять десять охоронців. Двоє — у камуфляжах, із нашивками "Служба охорони КРІС", тримають у руках модернізовані автомати Калашникова зі складними прикладами. Кого впускати на територію, вартовим командує сивий чоловік, керівник охорони. Він розглядає візитерів крізь шпарину в дверях. Впускаючи на завод, чоловіки піднімають міцний металевий гак, відсовують ворота. Посилену охорону пояснюють тим, що атака рейдерів може повторитися.

Директор "Електроприладу" Юрій Кисляковський, 71 рік, сказав у понеділок, що рейдери винесли із заводу десятки кілограмів дорогоцінних металів — золота й паладію. А також вивезли або розбили верстати й устаткування. Із його слів, збитки заводу — як мінімум кілька десятків мільйонів доларів. Якщо не вдасться відновити технологію виробництва, то вони зростуть до сотень мільйонів доларів, зазначає Кисляковський.

— Ми вперше сьогодні зайшли на територію. Але мені стало тоскно, як тільки побачив свій цех. Пропали зварювальний апарат, компресор, стаціонарна різальна машина, дві болгарки, електродрелька, ножиці по металу. А алюмінію скільки було! Всі стіни були ним завішані. Тепер цього нічого немає. Найбільше шкода різальної машини, бо дорога. Вона різала будь-який метал. Тут був такий бардак, усе розкидано, Двері в шафах повідкривані! — розказує "ГПУ" 72-річний бригадир Олег Прянічков.

У понеділок робітники наводили лад. Жінки збирали сміття, чоловіки відпилювали болгарками металеві замки, які навісили за час їхньої відсутності. На заводі кажуть, що вивезли з території після рейдерів дві машини сміття. Найбільше було пластикового посуду, мисок, виделок, порожніх пляшок з-під пива й вина.

— Я рада, що вийшла на роботу, бо я її люблю, та й зарплату платитимуть. У мене в кабінеті був безлад. Навіть стіни обляпали синьою фарбою. Вкрали тонометр, побили мій телевізор. Але я вже навела порядок, — розповідає Галина Статковіченко, 70 років, заводський фельдшер.

Робітники півроку не отримували зарплати. Члени правління продавали акції людям, у яких були впевнені, а виручені гроші виплачували як матеріальну допомогу. Багато людей жили на гроші дружин та чоловіків. На заводі говорять, що зарплатню за півроку усе ж таки виплатять.

Рейдерів у суботу вигнав міліцейський спецназ, що приїхав із працівниками державної виконавчої служби. Завод узяли штурмом. Затримали 35 охоронців. Також вилучили бити, мисливські рушниці, іншу зброю. Зазначають, знайшли два пакети з набоями.

Завод захоплювали двічі

Спершу — 24 березня 2008-го. Тоді на територію вдерлося кілька десятків молодиків. Заводська охорона виштовхала їх надвір. Як виявили згодом, рейдери таким чином зробили розвідку. Запам"ятали розташування дверей, коридорів, вікон. Удруге підприємство атакували 26 березня. Тоді 150 працівників приватної запорізької охоронної фірми захопили "Електроприлад". Їх найняло комерційне підприємство "Експедиція-XXI". Власники останнього заявляли, що завод належить їм. Керівництво підприємства подало позови до Шевченківського районного та Вищого адміністративного судів. 31 березня, коли робітники пікетували вхід на територію "Електроприладу", виникла стрілянина. Охоронці з боку рейдерів стріляли в людей, били їх арматурними прутами. Тоді двох осіб поранили.
Рейдери тримали завод під контролем до 13 вересня 2008-го.
"Електроприлад" єдиний на території СНД випускає претензійні потенціометри. Це прилади, що відстежують кут відхилення рухомого апарата, коригують заданий курс. Застосовують їх у літакобудуванні, в надводному й підводному флоті, на атомних електростанціях. Підприємства, які випускають Ан, Ту, Су та МіГи, комплектують літаки потенціометрами, які збирали на вул. Глибочицькій.

Зараз ви читаєте новину «Завод "Електроприлад" звільнили від рейдерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути