Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2008 07:07

Водії перемогли уряд за шість годин

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Колона страйкуючих водіїв маршруток зранку в середу на вулиці Грушевського у центрі Києва. Автобуси оточили весь урядовий квартал, обмежений вулицями Інститутською, Грушевського та Хрещатиком
Колона страйкуючих водіїв маршруток зранку в середу на вулиці Грушевського у центрі Києва. Автобуси оточили весь урядовий квартал, обмежений вулицями Інститутською, Грушевського та Хрещатиком

У середу зранку центральні вулиці Києва були заповнені маршрутками. Всеукраїнський страйк приватних перевізників розпочався у ніч на середу. До столиці приїхали 3,5 тис. мікроавтобусів із дев"яти областей. Першими прибули водії з Рівненщини та Тернопільщини.

— Ми поки що добрі. Але якщо наших питань не владнають, то перекриємо весь Київ. До нас під"їдуть ще перевізники. Нам нічого вже втрачати, — каже 50-річний Віктор Петренко із Черкас.

Значна частина страйкарів не змогли пробитися до центру міста — патрулі ДАІ зупинили їх на околицях. Однак вулиці Хрещатик, Інститутська, Грушевського та Набережне шосе заставлені з обох боків порожніми автобусами. На багатьох ззаду закріплені написи "Страйк!" і жовто-сині прапорці.

Віктор Соколов, 50 років, — із Рівного. Чоловік стоїть на вул. Грушевського поблизу Кабінету Міністрів. Він одягнутий у чорну потерту дублянку, на шиї — закріплена стрічкою дудка, якою користуються футбольні фанати.

— Мені зараз простіше скинути свій "Мерседес Спринтер" у Дніпро, аніж постійно платити штрафи. Їх уже назбиралось майже на 20 тисяч гривень! А все того, що автобус переобладнано на пасажирський із вантажного, — обурюється Соколов.

Страйк проводять дві профспілки — приватних перевізників і таксистів. Насамперед вимагають від уряду скасувати постанову, прийняту в жовтні 2007-го. Документ забороняє перевозити пасажирів мікроавтобусами, які були до переобладнання вантажними. Раніше, розповідає Анна Михник, 58 років, приватний підприємець із Черкас, ДАІ не звертала уваги на цю заборону. Але під час місячника, який проводили в січні-лютому, інспектори почали штрафувати за таке порушення.

— Доки доїду із Сум до Києва й назад, мене чотири рази оштрафують за переобладнаний мікроавтобус. Кожен штраф — до 1700 гривень, — обурюється Іван Мельник, 55 років, із Сумщини.

О 7.00 керівники профспілок у приміщенні Міністерства транспорту розпочали переговори з першим заступником міністра Василем Шевченком. Під час розмови кілька разів виникали суперечки, чиновник відмовлявся задовольнити вимоги страйкарів. Про це "ГПУ" повідомив 34-річний Сергій Овчинніков, керівник громадської організації "Спілка водіїв". Він був присутній на зустрічі. О 9.30 її учасники переїхали до приміщення Кабміну, де на них чекали заступник міністра Кабінету Міністрів, представники Мінтрансу та МВС.

— Із ними домовилися швидко, підписали протокол, за яким усі наші вимоги уряд задовольнить. О 13.00 ми сказали водіям, щоб роз"їжджалися, — каже Овчинніков.

Від початку страйку і до його переможного завершення минуло 6 год. Овчинніков додає, що "вперше в історії України профспілки блискавично отримали перемогу".

Уряд пообіцяв задовольнити всі претензії приватних перевізників, а саме: скасувати заборону використовувати переобладнані з вантажних на пасажирські мікроавтобуси, спростити процедуру отримання дозволів на рейси, скасувати всі штрафи, які ДАІ накладала через порушення першого пункту. Також страйкарям пообіцяли враховували їхню думку під час розробки нормативів, які стосуються пасажирських перевезень.

Столичні перевізники участі в страйку не брали.

Масове скупчення маршруток у центрі міста суттєво сповільнило автомобільний рух.

Зараз ви читаєте новину «Водії перемогли уряд за шість годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути