Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2007 07:02

Вітрильником режисера Іллєнка керує племінник-юрист

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У суботу та неділю київський крейсерський яхт-клуб провів регату на Дніпрі. Стартували кораблі біля Південного мосту
У суботу та неділю київський крейсерський яхт-клуб провів регату на Дніпрі. Стартували кораблі біля Південного мосту

Понад два десятки вітрильників вийшли в суботу та неділю на Дніпро в районі Південного мосту. Київський міський крейсерський яхт-клуб проводив тут вітрильну регату "Кубок мінітонників-2007".

— Мінітонник — маленький, зручний вітрильник, — пояснює голова оргкомітету регати Володимир Недужий. — Основний флот "Кубку мінітонників" складається із яхт "Нева" конструктора Ігоря Сіденка. "Нева" легендарна, її можна побачити на вітрильних змаганнях по всьому колишньому Радянському Союзу.

Київський міський крейсерський яхт-клуб — найстаріший у місті, існує з 40 років. Базується на Осокорках, неподалік новобудов біля вул. Княжий Затон. Учасниками є переважно приватні підприємці.

— Яхта — це яма у воді, обкладена деревом чи пластиком. І в неї можна безкінечно кидати гроші, — жартує 29-річний Філіп Іллєнко, один із засновників юридичної компанії "Іллєнко і Сізов".

Вітрильник "Карат", яким керує Філіп, належить його дядькові, кінорежисерові Юрію Іллєнку (його фільми — "Білий птах із чорною ознакою", "Ніч на Івана Купала", "Молитва за гетьмана Мазепу" та ін.).

У суботу старт мав розпочатися об 11.00, однак вирушають тільки через дві години. Командор яхт-клубу подався розставляти знаки, й у нього посеред Дніпра закінчився бензин на моторному човні. Доки його пришвартували, було вже за південь.

Припікає сонце, капітани вітрильників підрихтовують свої судна перед стартом. Час від часу хтось із них плюхкається у воду.

— Доки все полагодиш, два-три рази скупаєшся, — розповідає 31-річний Євген Кибрик, блондин у шортах і майці. — Ми вчора працювали до дванадцятої ночі, а сьогодні о п"ятій ранку розпочали приготування.

Він вовтузиться коло яхти "Торнадо-1".

— Тільки вчора її скинули, — пояснює. — Вона ще не ходила, тому не знаю, як мине гонка, — розповідає. — Але на регатах останні два роки тримаємося в першій трійці.

Літню регату крейсерський яхт-клуб проводить уже втретє.

На борту кожного мінітонника по дві-чотири особи екіпажу. У суботу вітрильники далеко не заходили. А от у неділю змагалися на дистанції 20 миль — плавали до Ольжиного острова, що на південь від Києва.

— Більшість яхт — саморобні. Люди з одного лише корпусу роблять лялечку, — каже Філіп Іллєнко. — Я от мрію про власний корабель.

Розповідає, як захопився вітрильниками.

— Якось на горищі знайшов розібраний батьків швертбот (легкий вітрильник із рухомим кілем-швертом. — "ГПУ"). Вийшов на річку й одразу перекинувся. Але мені сподобалося. От так я вже 16-й рік у цьому спорті.

Невеличкий вітрильник в Україні можна придбати за 5 тис. грн. Ціна яхти віп-класу може сягати $700 тис. і вище. Орендувати яхту чи шхуну можна від 100 грн до 3 тис. грн/год.

Зараз ви читаєте новину «Вітрильником режисера Іллєнка керує племінник-юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути