Ексклюзиви
четвер, 22 лютого 2007 19:42

Виноградар не прибирали півмісяця

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Сміттєві кучугури поблизу жеку №707 на Виноградарі
Сміттєві кучугури поблизу жеку №707 на Виноградарі

Два тижні поспіль не вивозили сміття з двору двох будинків — N64 та N64б — на проспекті Правди (Виноградар).

Перед кожним під"їздом стоять по два повні сміттєві контейнери на коліщатах. Навколо розкидані поліетиленові пакети зі сміттям.

— У дворі раніше такого ніколи не було, — розповідає "ГПУ" Анатолій Панченко, 35 років, мешканець будинку N64б. — У нас, мабуть, найкраща двірничка на все місто — баба Фрося. Вона й сніг відкидає, і в під"їздах миє. А тепер гори сміття лежать, а двірничка нічого не може з цим зробити. Біля під"їзду смердить так, що дихати важко. А що робити? Виношу своє сміття, кидаю на цю кучугуру. У квартирі ж його тримати не будеш.

Місцеві в усьому звинувачують столичну владу. Кажуть, що за Омельченка такого не було — сміття завжди вивозили вчасно.

— За часів Омелі сміття вивозили два рази на добу — вранці й увечері. Уночі завжди чув, як сміттєвоз заїжджає до двору. Тепер зовсім не вивозять. За колишнього мера навіть ліхтарі на вулицях світили яскравіше, ніж зараз, — каже 22-річний Андрій, мешканець будинку N64б.

Поряд із під"їздом Андрія — стара пара боксерських рукавиць, пляшки з-під шампанського й вина, дірявий светр та шкірки від апельсинів.

Працює лише один сміттєвоз

Переповнені контейнери стоять біля входу до ЖЕКу N707, який обслуговує цю частину проспекту Правди. Усього на території  ЖЕКу 51 сміттєвий бак. Працює лише один сміттєвоз. Керівництво житлової контори розповідає, що в усьому винна компанія "Грінко", яка має вивозити сміття.

— Сміття з Виноградаря не вивозять з 5 лютого, — розказує "ГПУ" Сергій Коба, 40 років, майстер ЖЕКу N707. — Машини почали їздити лише у понеділок і вівторок, але не встигли прибрати все, що накопичилося за два тижні. Ми телефонували до "Грінко" — в них завжди якісь відмовки. То автомобілі зламалися, то бензину нема. Раніше сміття з усього Виноградаря вивозила одна машина.

За словами Сергія, ЖЕК платить компанії 15 грн 60 коп. за кубометр вивезеного сміття.

Комунальники говорять, що "Грінко" хоче підняти ціну. Наскільки саме, не знають. Мовляв, доки тарифи не підвищать, компанія не буде возити "дешеве сміття".

У ВАТ "Грінко" це заперечують. Кажуть, ціни на їхні послуги й так підвищать, бо зросли всі комунальні тарифи. Імовірно, це станеться на початку березня.

20-річна Тетяна, спеціаліст зі зв"язків із клієнтами цієї компанії, зауважує, що причина забруднення масиву — поломка сміттєвозів.

— Неправда, що сміття ми не вивозимо з 5 лютого. Просто на початку минулого тижня в нас одночасно зламалася третина автопарку — п"ять сміттєвозів із чотирнадцяти. Раніше машини працювали в дві зміни, сміття забирали зранку і ввечері. Тепер, аби вивезти все накопичене, працюватимемо в три зміни, — запевняє спеціаліст.

"Грінко" обслуговує чотири райони Києва: Шевченківський, Подільський, Голосіївський та Печерський.

Борис Качанов, 60 років, директор департаменту ВАТ "Київспецтранс", що вивозить сміття з п"яти районів Києва, стверджує: сміття з двору будинку N64б на проспекті Правди має вивозити їхнє підприємство, а не "Грінко". За словами Качанова, компанія працює як і раніше, але бувають збої:

— Більшості машин по 15–18 років. Постійно виходять з ладу, запчастини дорогі. До того ж багато наших працівників зараз грипують, ми й так викручуємося, як можемо.




У середу Валерій Пустовойтенко, 60 років, колишній прем"єр-міністр та екс-заступник мера з питань ЖКГ, заявив на прес-конференції, що Києву загрожує екологічна катастрофа.

— Столиці вже нікуди вивозити сміття. Сміттєспалювальний завод здатний спалювати тільки 20 відсотків від об"єму всіх відходів міста, — зазначає Пустовойтенко.

Узимку сміття мають вивозити раз на три дні

Понад 800 листів, звернень і скарг отримали протягом 2006-го київські епідеміологи про те, що у дворах не вивозять сміття.
Про це "ГПУ" повідомив завідувач відділу екології міської санепідемстанції Сергій Тимошенко, 47 років. У таких випадках, каже він, санепідемстанція звертається до райдержадміністрацій та головного управління мерії з питань контролю за благоустроєм. Вирішувати питання щодо вчасного вивезення сміття має район, управління мерії та перевізники сміття.
— Згідно із санітарними нормами, в зимовий період сміття з двору житлових будинків мають вивозити один раз на три доби. А влітку — щодня. Для Києва сьогодні основна проблема —  перевантаження сміттєзбірних контейнерів. Тому сміття не встигають забирати, — говорить Сергій Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Виноградар не прибирали півмісяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути