четвер, 25 вересня 2008 17:19

У метро побільшало крадіжок

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Працівниця бюро знахідок у метро Галина Чарнодуб тримає документ, який знайшли минулого тижня на пероні у викраденому гаманці. Усе написано арабською, жінка її не знає
Працівниця бюро знахідок у метро Галина Чарнодуб тримає документ, який знайшли минулого тижня на пероні у викраденому гаманці. Усе написано арабською, жінка її не знає

"Шановні пасажири! У вагонах збільшилася кількість крадіжок. Будьте уважні та обережні".

Таке оголошення кілька тижнів крутили на моніторах столичної підземки. Раніше такого не було.

Чергова на станції Вокзальна Ніна Андріївна каже: крадіжок на станції поменшало після того, як почали крутити ролик-попередження.

— Здається, люди стали уважнішими. Раніше на платформі й коліях за зміну знаходили до десяти гаманців. Тепер підбираємо два-три пустих. А бувають дні, що не знаходимо жодного, — каже вона.

— Такий ролик прочитає кожен пасажир, а потім ще перевірить кишені й сумочку. Із початку вересня метро в місті найпопулярніше. У вагонах часто утворюється тиснява. Тоді й працюють карманники, — кажуть у прес-службі метрополітену.

Оголошення вирішили зробити з ініціативи лінійного управління охорони підземки.

— Аби кияни й гості міста були уважними й знали: їх можуть обікрасти в метро, — пояснює "ГПУ" 52-річний Олег Копаниця, прес-секретар управління охорони підземки.

У міліції кажуть, 85% крадіжок "щипачів" у метро — це мобільні телефони. Пасажири розмовляють, надсилають СМС-повідомлення, грають в ігри. Злодії визначають марку й вартість телефону. Витягають також гаманці, фотоапарати. Найчастіше крадіжки фіксують на перегонах між станціями Театральна та Політехнічний інститут, а також на Вокзальній. Там багато приїжджих. А вони люди довірливі й неуважні.

35-річна Оксана Приймаченко, чергова на станції Лісова, додає: багато крадіжок відбувається на пересадочних станціях.

У метро "працюють" міські злодії. Заїжджають і "гастролери" з Москви та Закавказзя. Два місяці тому затримали 30-річну жительку столиці, що мала судимість за крадіжки. За поїздку вкрала три мобільні телефони. У міліції запевняла, що апарати належать їй. Встановили особи власників. Вони забрали телефони, подякували міліціонерам. Виявилося, що ніхто з них не мав наміру писати заяву, каже Олег Копаниця.

Знайдені в метро документи й гаманці везуть до бюро знахідок на станцію Нивки.

— Щодня привозять по кілька гаманців із документами. Найбільше, вісім, привезли в середу. У двох я знайшла документи іноземців. Аби повернути їх, дзвонитиму в посольства. Шість гаманців належать українцям. Є адреси, то написала листи. Крадуть найбільше у приїжджих, — розповідає "ГПУ" Галина Чарнодуб, 54 роки, працівник бюро знахідок.

Статистика

2007-го управління охорони метро зареєструвало 1200 заяв про крадіжки майна в підземці. 96% цих злочинів не розкрито — крадіжки у транспорті вважають найважчими для розкриття. Затримали 60 кишенькових злодіїв, проти 13 порушено кримінальні справи. Решту оштрафували.
За півроку 2008-го міліція затримала в метро 60 кишенькових злодіїв, проти 12 порушили кримінальні справи.

Бюро знахідок у метро

Розташоване в переході на станції Нивки. Тел. (044) 238 43 13, працює з 8.00 до 20.00. Пусті гаманці, знайдені на платформах або коліях, працівники викидають, у бюро не здають.

Як саме крадуть

Нових методів "щипачі" не винайшли, крадуть за старими. "Працюють" переважно утрьох. Перший відволікає увагу, наступає пасажирові на ногу чи штовхає. Другий "чистить" кишені і передає вкрадене третьому.

Що заважає зменшити крадіжки

Законодавство. Якщо злодія впіймали, а сума викраденого менша за 887,50 грн, на нього складуть адмінпротокол та оштрафують на суму від 51 грн.
Відсутність техніки. Наприклад, у Москві в кожному вагоні є відеокамери. Там кишенькових злодіїв вистежити й затримати легше.

Міліція радить

1. Пильнувати речі. Гаманці й мобільні телефони ховати до внутрішніх кишень, застібувати їх.
2. Жінкам сумки радять вішати на груди, притримувати їх руками.
3. Не витягати в метро телефони без потреби, аби не привертати уваги злодіїв.

Зараз ви читаєте новину «У метро побільшало крадіжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути