Ексклюзиви
вівторок, 07 грудня 2010 11:19

У Києві на сміттєспалювальний завод привезли радіоактивне сміття

У Києві на сміттєспалювальний завод привезли радіоактивне сміття

На сміттєспалювальному заводі "Енергія" у ніч з суботи на неділю, 5 грудня, був виявлений сміттєвоз, який перевозив радіоактивне сміття. Про це повідомили в прес-службі АК "Київенерго". Згідно з повідомленням, обладнання "Кордон", яке перевіряє сміття на радіаційне забруднення, спрацювало о 2:14.

"У сміттєвозі ДП "Фірма Альтфатер Київ" був зафіксований рівень радіації 49,1 мікрорентген на годину проти допустимих 30 мікрорентген на годину (рівень природного фону становить 10,8 мікрорентген на годину)", - зазначили в "Київенерго", повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

Відповідно до регламенту, автомобіль з радіаційним сміттям перевезли на спеціальну стоянку. Зараз з ним працюють МНС і санітарні служби, які повинні виявити джерело радіації й утилізувати його на підприємстві "Радон".

"Ми вже четвертий раз виявляємо радіаційне забруднення в побутовому смітті, цього разу воно також не зашкодить киянам. Попередній раз "Кордон" спрацював минулої зими, коли в смітті знайшли радіаційну ампулу", - зазначив директор сміттєспалювального заводу "Енергія" Сергій Крикун.

За його словами, радіація в побутові відходи зазвичай потрапляє з лікарень або промислових підприємств. "Перевізник не винен у тому, що привіз забруднене сміття. У таких ситуаціях треба шукати першоджерела. Хвилює те, що "Енергія" - єдине підприємство Києва, яке виявляє і контролює рівень радіації в смітті. Але ми утилізуємо лише 25% всього сміття міста, решта вивозиться на полігони", - зазначив Крикун.

За даними "Київенерго", кожен житель столиці щорічно виробляє близько 270 кг твердих побутових відходів, тобто 810 тис.тонн сміття по Києву в цілому. Понад 70% цієї кількості вивозять на сміттєві полігони, розташовані на відстані 10-20 км від міста. Всього полігони займають 150 га київської землі.

Як повідомляла Gazeta.ua, чотири місяця тому на вулиці Уманській у столиці побудували сміттєспалювальний завод, замовником будівництва виступила Південно-Західна залізниця (ПЗЗ). Там переробляли биті пляшки, пластикові пакети, залишки їжі - все те, що залишилося у поїздах після пасажирів. Щорічно тут збиралися спалювати близько 3 тисяч тонн відходів.

Завод перебуває у безпосередній близькості до житлових будинків, однак місцеві жителі про нього не знали.

За санітарними нормами, будь-який сміттєспалювальний завод заборонено будувати ближче, ніж за 500 м від житлових будинків, але у цьому випадку люди мешкають вже за 200.

Зараз ви читаєте новину «У Києві на сміттєспалювальний завод привезли радіоактивне сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути