Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2007 07:08

У черзі до апостольських мощей стоять по п"ять годин

  Мощі святого Луки передав Хрестовоздвиженському храму Києво-Печерської лаври єпископ Бориспільський Української православної церкви Московського патріархату Антоній. Привезли їх у п’ятницю, а пробудуть вони тут до четверга
Мощі святого Луки передав Хрестовоздвиженському храму Києво-Печерської лаври єпископ Бориспільський Української православної церкви Московського патріархату Антоній. Привезли їх у п’ятницю, а пробудуть вони тут до четверга

У Київ із Афону привезли одну з найвідоміших християнських святинь — мощі святого Луки. У Хрестовоздвиженському храмі Києво-Печерської лаври до них можна прикластися протягом шести днів. У неділю перед Троїцькими воротами лаври стояла черга завдовжки понад півкілометра. Віряни відстоювали у шерензі понад 5 годин.

— Коли їх привезли, то взагалі можна було без черги потрапити. А в неділю як почалося, — каже 23-річний міліціонер Сергій, який разом із колегами чергує біля лаври.

Святий Лука — один із 70 учнів Ісуса Христа, був серед найосвіченіших язичників, які першими прийняли християнську релігію. Лікар за професією і грек за національністю, він загинув мученицькою смертю у місті Фіви. Святий Лука уклав одне із чотирьох Євангелій та Діяння апостолів.

Мощі святого привезли до Києва спеціальним рейсом із Санкт-Петербурга. Реліквію зберігають у срібній чаші-"ковчезі", яку накривають скляною кришкою. Передавав мощі храму єпископ Бориспільський Української православної церкви Московського патріархату Антоній.

— Ми тут на заробітках, але щонеділі сюди ходимо, а про мощі навіть і не знали. Але як побачили, це ж таке щастя! Будемо стояти в черзі і чекати, — каже Олександр Пархоменко, 45 років.

Навколо нього люди стоять здебільшого з невеселими, зосередженими обличчями. Подекуди чути англійську мову — іноземні туристи, які прийшли подивитися на пам"ятки Києво-Печерської лаври, вирішують приєднатися до черги. Однак більшість із них через 20 хвилин виходять із шеренги і йдуть геть.

Так само роблять і деякі кияни.

— Зараз мушу йти, але у вівторок обов"язково заїду, — каже Віталій Река, 47 років.

Біля черги черниці продають літературу про життя святого Луки і його невеличкі образки.

У наступну п"ятницю мощі апостола повезуть до Запоріжжя.

Зараз ви читаєте новину «У черзі до апостольських мощей стоять по п"ять годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути