Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2007 07:13

У центрі закривають другу книгарню

— А у вас відчинено? — розгублено запитує висока жінка в молодого чоловіка, прикованого наручниками до вхідних дверей книгарні "Знання" на Хрещатику, 44, що в центрі столиці.

Дмитро ствердно киває. Він сидить на стільці між вхідними дверима. В одній руці тримає книгу, друга прикута кайданками до ручки.

Книгарню виганяють із приміщення. 3 листопада магазин отримав листа від "Київжитлоексплуатації". У ньому вимагають, аби до 10 листопада "Знання" звільнило приміщення. Книжників підтримує громадська організація "Опора". Вхід до магазину обклеєно плакатами й червоними стрічками. Нижче приписка — "працюємо, незважаючи ні на що".

— У разі силового захоплення приміщення, ми не боїмося постояти за книгарню перед "беркутівцями". Бо знаємо: закон на нашому боці. По черзі чергуємо в наручниках — вже холодно, — пояснює Ольга Сало, 25 років, представник "Опори". Молода жінка вперше проводить у книгарні цілий день. Раніше заходила сюди на кілька хвилин — купити книгу.

За годину розмови з директором "Знання" Світланою Вархоловою, 70 років, телефон дзеленчить разів із десять. Телефонують знайомі, жителі Хрещатика. Пропонують записати контакт, попередити, якщо необхідно вийти на акцію протесту.

— Згідно з законом, договір оренди можуть перервати в разі початку реконструкції Хрещатика. Вона почнеться невідомо коли, а нас уже зачиняють, — каже Світлана Вархолова.

Директор зізнається "ГПУ", що приміщення книгарні сподобалося депутату Київради від Партії регіонів Володимирові Дейнеці. Він є власником мережі магазинів "Арго". У "Знанні" кажуть, що Дейнека викупив квартал навколо книгарні.

Якщо мерія не залишить працівників книгарні у спокої, працівники обіцяють перекрити Хрещатик. Протягом понеділка "Знання" вторгувало 12 тис. 400 грн.

— Це звичайний показник для книгарні, — каже директор.

Два тижні тому Міністерство палива й енергетики захопило "Планету" — ще одну книгарню в центрі міста.

Зараз ви читаєте новину «У центрі закривають другу книгарню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути