четвер, 10 травня 2007 07:03

У 300-літній дуб на Борщагівці п"яниці кидають ножі

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко каже, що КП ”Зеленбуд” проти, аби старі дерева визнавали заповідними. Мовляв, не хочуть додаткової відповідальності. Цей 300-річний дуб на вулиці Борщагівській два місяці тому мало не спалил
Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко каже, що КП ”Зеленбуд” проти, аби старі дерева визнавали заповідними. Мовляв, не хочуть додаткової відповідальності. Цей 300-річний дуб на вулиці Борщагівській два місяці тому мало не спалил

У Києві може загинути половина дерев, яким від 120 до 500 років. Усього їх у місті 35. Дерева не включені до заповідного фонду країни, а їх потрібно лікувати.

Серед них 300-літній дуб, під яким любив відпочивати Тарас Шевченко. Це дерево росте неподалік хати поета у парку "Березовий гай".

— Його гілки по-варварськи обрізали електрики, — обурюється директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, 40 років. — Гілля падало на землю й через увесь стовбур здирало кору. Ми ледве залікували дерево.

Борейко розповідає, що вже рік КП "Зеленбуд" у Подільському районі не погоджується визнати Шевченківський дуб заповідним.

— Не хочуть відповідати за нього, — пояснює. — Їм краще його спиляти.

300-літній дуб на вулиці Борщагівській, 171/18 росте за продуктовим магазином. Поряд стоїть багатоповерхівка, на першому поверсі якої — гуртожиток "Київміськбуду". До бокової частини будинку попри дерево ведуть великі металеві сходи на другий поверх, де розташовані центр краси та здоров"я "Еспас" та офіс тресту "Київміськбуд-2".

Під сходами на шістьох цеглинах лежить потріскана дошка. Зверху стоять дві пляшки з-під горілки, на землі розкидано пивні склянки, пластикові стакани та залишки черствого хліба. Збоку лежать кросівок та порвана куртка.

— Дуб потрібно загородити від варварів, — обурюється 60-річна місцева жителька Лариса Шаповал. — Біля нього постійно пиячать, кидають у нього ножем, в туалет туди ходять.

Два місяці тому дуб мало не згорів через жарти студентів, які живуть у гуртожитках неподалік. В невелике дупло нетверезі молодики наклали сміття і підпалили. Вогонь знищив половину стовбура..

— Вони чи з політеху, чи з Авіаційного інституту — живуть у гуртожитках неподалік, — каже 30-річний Сергій Пономаренко. — Майже кожен день виходять з магазину зі спиртним, сідають біля дуба випивати.

Зараз дуб із обгорілою корою вкрився бруньками. Він житиме, каже Володимир Борейко:

— Коріння вогонь не пошкодив. Зараз ми готуємо документи, щоб узяти дуб під охорону держави і знайти кошти на лікування. Якщо дерево не полікувати, воно може впасти від сильного вітру й пошкодити сусідній будинок

— Обгорілу деревину потрібно вичистити, — додає. — Усю вражену площу обгородити і залити клеєм СК1С1, щоб вода та вірусні бактерії не завдавали дубові шкоди. Для цього потрібно дві бочки клею по 50 кілограмів та 300 доларів на роботу.

Дендрологи кажуть, що дубу з Борщагівської понад три сотні років. Його вік визначили за обхватом стовбура — він становить 3 м.

Мерія торік виділила 14 тис. грн на лікування дерев, зазначає 33-річний Тарас Мельничук із управління охорони навколишнього природного середовища КМДА. Цьогоріч передбачили 25 тис.

— Будемо проводити тендер, — каже Мельничук. — Хто виграє, той і лікуватиме.

Зараз ви читаєте новину «У 300-літній дуб на Борщагівці п"яниці кидають ножі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути