Ексклюзиви
субота, 04 липня 2020 14:15

Створили карту київських фонтанів
7

Фото: facebook

Завдяки київським фонтанам можна визначити, які туристи приїздять до столиці. Адже традиція кидати монети у фонтани незмінна десятиліттями.

30 червня активні кияни зібралися на #містодвіж. Серію зустрічей з такою назвою започаткувала організація Місто-сад. Першою темою для обговорення стали київські фонтани.

У Сквері Небесної Сотні про свій досвід роботи з фонтанами, дослідженнями і художнім переосмисленням ділилися представники Київводфонду, Київзеленбуду, екскурсовод Оксана Пурик, реставраторка фонтану біля Палацу дітей і юнацтва Інга Леві, художниця Валерія Тарасенко і дослідниця Дана Косміна.

Коли ремонтували великий фонтан, назбирали 600 гривень

"Скільки можна виловити грошей у фонтані? Тут більше цікавість, які туристи в нас бувають. Ми знаходили монети з арабською вяззю. А серед українських монет - переважно номінал 1, 2 чи 5, які з обігу вийшли. Хоча колись ремонтували великий фонтан, то назбирали 600 гривень. Колеги купили кави", - розповідає Василь Сташук,начальник відділу фонтанів з КП Київводфонд.

У Києві існує традиція купання у фонтані у день останнього дзвоника. Тож питання "купатися чи не купатися" актуальне. Прямої заборони купатися у фонтані немає, але ряд причин підказують цього не робити. Одна з них - можна посковзнутися і вдаритися. А ще варто зважати на силу води. Приміром, швидкість води у фонтані на Майдані - 120 м/с.

Фонтани зникають і з'являються. Все залежить від ціни їхнього відновлення. Як підказали представники Київзеленбуду - більше шансів у тих фонтанів, які не надто затратні для бюджету міста. Але є цінні пам'ятки, на які виділяють фінанси. Приміром, КМДА підтримало відродження фонтану біля Палацу дітей та юнацтва, адже це ще й знаковий твір мистецтва радянського модернізму.

Швидкість води у фонтані на Майдані - 120 м/с

У місті фонтани виконують переважно естетичну функцію, але часто додається ще гра з простором. У віддалених районах Києва фонтани якщо і є, то практично неробочі, але діти з ними бавляться.

У Києві популярні фонтани з водою. Якщо вони не працюють, то забуваються. Інколи перетворюються на переосмислені арт-об'єкти. Валерія Тарасенко досліджує і фотографує фонтани різного стану. У її доробку є близько 120 робіт. 5 своїх робіт художниця надала для виставки під час зустрічі.

Значення фонтанів міста змінюється. Якщо ще у ХІХ столітті з фонтанів пили воду, то зараз навіть купаються рідко. Щоб визначити, де купатися можна, а де не варто, які фонтани працюють, а про які забули, команда Місто-сад за результатами зустрічі почала створювати карту фонтанів і запрошує приєднуватися киян до її наповнення.

Перші фонтани Києва були споруджені для потреб ченців і парафіян на початку 17 століття з появою першого так званого "централізованого" водопостачання. Вода подавалась самопливно по дерев'яних трубах від джерел Київських гір. Однак це ще не була централізована система водопостачання як така, вона з'явилася у Києві пізніше. Два фонтани було збудовано у Фроловському монастирі та один при Братському. Вже з того часу фонтани стають прикрасою та невід'ємною частиною нашого міста, і навіть його візитною карткою.

Зараз ви читаєте новину «Створили карту київських фонтанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути