пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Школярі прослухали перший урок у зоопарку

Автор: фото: Наталя чубенко
  Двоє школярів-юннатів фотографують у середу ламу в столичному зоопарку. Дівчата хочуть вивчати тигрів і павуків, а хлопці — ящірок
Двоє школярів-юннатів фотографують у середу ламу в столичному зоопарку. Дівчата хочуть вивчати тигрів і павуків, а хлопці — ящірок

"Хто знає, що це за пташка ходить там? — питає учнів Анатолій Майстренко, 47 років, біолог зоопарку. — Правильно, ворона. А який вид? О, мовчите. Ви хоч знаєте, що "ворон", або крук українською, це не чоловік ворони, а зовсім інший вид пташок? Бачу, вам багато треба ще навчитися", — усміхається Анатолій.

Так починає знайомство з учнями працівник зоопарку із 20-річним стажем. Першого жовтня 27 школярів прийшли до гуртка юних натуралістів у зоопарку.

— Я приїхала разом із подругою із Троєщини. Хочу стати ветеринаром, люблю тварин. Хоча вдома в мене тільки кішка, — каже Вікторія Кравчук, 15 років.

У перший день занять керівник гуртка Євген Ткаченко, 41 рік, знайомив учнів із технікою безпеки в зоопарку. Заняття проводить в адмінкорпусі.

— Мене запитували, коли будемо годувати тварин і гратися із ними? То відповідаю: гратися із тваринами ми ні за що не будемо. Зоопарк — це територія, де на кожному кроці можна втрапити в халепу, якщо нехтувати правилами безпеки. Чули про нещасні випадки в зоопарку?

— Слышал, что тут лев когда-то съел мужика! Расскажите о ящерицах, — каже Богдан Христюк, 12 років. У хлопчика вдома живе ящірка, дві собаки та вісім кішок.

— Тигр його не з"їв, а грався вже мертвим тілом. Хлопець виліз на огорожу, послизнувся, впав до тигра у вольєр. Упав головою на бетон, тому й помер, — каже Ткаченко. Потім розповідає про одну із найнебезпечніших тварин у звіринці.

— Це звичайні мавпи. Вони майстри розкрутити гвинтик у клітці, стягнути із прохожих якусь дрібничку. А мавпячий укус може бути смертельним через інфекційні бактерії в роті. Аби правильно доглядати за твариною, треба добре вивчити її біологію. Тому ми поки займатимемося теорією, — каже наставник. Дітям пояснюють, що вони повинні мити взуття після навчальних відвідин зоопарку. Аби не переносити паразитів.

Потім юннатівці півтори години гуляли звіринцем. О 18.10 у більшості учнів дзвонять мобільні. Телефонують батьки.

— Усього зоопарк має 35 гектарів, — каже Анатолій Майстренко.

— Ого, то це нам щоразу так ходити? — дивується 12-річний Богдан. Хлопчикові кажуть, що більше таких екскурсій не буде.

— Першою зустріччю я задоволений. Із нетерпінням чекаю суботи, на друге заняття. Бачу, діти адекватні, дисципліновані, хочуть учитися, цікавляться. Багато хто визначився, яких тварин вивчатиме, — каже "ГПУ" Євген Ткаченко.

Гурток є частиною наукового відділу зоопарку. Школярі писатимуть дитячі наукові роботи. У ньому отримають досвід і знання ті, хто має намір стати ветеринарами, лікарями та зоологами. Працівники зоопарку допомагатимуть цим дітям якнайбільше.

Зараз ви читаєте новину «Школярі прослухали перший урок у зоопарку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути