Ексклюзиви
пʼятниця, 25 травня 2007 07:03

Радянський міністр збудував ліфт для однієї людини

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У тісному ліфті на вул. Прорізній, 11-б зручно їздити тільки закоханим. Він заважає місцевим спати, а режисери тут знімають кіно
У тісному ліфті на вул. Прорізній, 11-б зручно їздити тільки закоханим. Він заважає місцевим спати, а режисери тут знімають кіно

Ліфт у будинку N11-б на вул. Прорізній — одна із київських дивовиж. Він має підлогу площею близько половини квадратного метру й розрахований лише на одну людину. Щоб проїхатися в ньому вдвох, потрібно міцно обнятися. Такий транспортний засіб установив у будинку  міністр харчової промисловості УРСР Микола Петрович Санов — для себе та своєї родини.

— Санов мав таке здорове пузо, що йому було важко підніматися сходами, — пригадує старожил будинку, ветеран праці 75-річний Юрій Васильович Сердюк. — Чиновник зробив ліфт, коли його жінка Людмила Трохимівна була вагітною. Щоб із нею все було гаразд.

П"ятиповерховий будинок на вул. Прорізній, 11-б звели 1890-го. Ліфт тут з"явився тільки згодом — через півстоліття.

— Санов сам ледь залізав у ліфт, — усміхається Юрій Васильович. — Здавалося, кабіна його не витримає... Але збудувати більшого не зміг — будинок на ліфт не був розрахований.

Заходимо у ліфт і піднімаємося на четвертий поверх. При вході треба із зусиллям закривати двері — інакше кабіна не рушить. Дерев"яні двері із залізною ручкою, з усіх боків сітка. Внизу здоровенний механізм, який сильно гуде.

До п"ятдесятих років минулого століття в будинку жила комуністична еліта. Дві родини займали п"ять поверхів.

— У 1942-му Іван Кудря (радянський підпільник часів Великої Вітчизняної війни. — "ГПУ") підірвав німців, і цей будинок постраждав, — каже Юрій Сердюк. — У 49-му його відбудували. Тоді ж до будинку заселився міністр.

У квартирі колишнього міністра зараз мешкає 68-річний Анатолій Семенович Андрійчук. Чоловік говорить, що розуміє чиновника.

— Мені також дуже важко підніматися сходами. Ліфт тут як "паличка-виручалочка", — твердить пан Анатолій. — Єдина проблема — гримить дуже. Вночі спати не дає!

Жителі вже зверталися до комунальних служб, аби ті розширили ліфт. Однак це неможливо.

— У цьому будинку місця для ліфта й так немає, — говорить спеціаліст по ремонту ліфтів Андрій Осадчий, 36 років. — Усе, що можна — це взагалі його прибрати.

Але люди стоять за ліфт горою — як пенсіонери, так і молодь.

— Втиснутися в ліфт удвох — справжня романтика! — додає одна з наймолодших мешканок будинку 15-річна  Клеопатра Анферова. — А торік сюди приїжджали кінорежисери. Зняли кілька кадрів і поїхали.

— Приходять сюди, як до парку атракціонів, — бурчить бабуся Клеопатри Анастасія Феліксівна, 58 років. — Зранку до ночі тут катаються. А потім обмальовані стіни, сміття і запах неприємний.

Анастасія Феліксівна сама вимиває і фарбує ліфт-"одиничку".

— Подібних ліфтів у Києві точно немає, — запевнив Дмитро Зайченко, 31 рік, із компанії "Укрліфтсервіс". — Для ліфтів існують державні стандарти. По висоті — 2,10 метра, а ширина та глибина залежить від місця розміщення.

Зараз ви читаєте новину «Радянський міністр збудував ліфт для однієї людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути