Ексклюзиви
вівторок, 29 липня 2008 17:15

"Ми будемо кидатись під колеса крану, але кіоск не віддамо!"

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Робітник управління благоустрою підносить драбину до кіоску Дмитра Кураса поблизу станції метро Палац спорту, аби відключити електрику. Учора кіоск ”Золоті куполи” завдяки спротиву підприємців знести не вдалось
Робітник управління благоустрою підносить драбину до кіоску Дмитра Кураса поблизу станції метро Палац спорту, аби відключити електрику. Учора кіоск ”Золоті куполи” завдяки спротиву підприємців знести не вдалось

"Станьте поперек дороги, — наказує керівник Асоціації інвесторів транспортної інфраструктури столиці Сергій Корнієвський, 38 років, десятьом своїм активістам. — Ну а тепер — зносьте! Ми будемо кидатись під колеса крану, але кіоск не віддамо!"

У вівторок зранку робітники управління із благоустрою мерії мали демонтувати кіоск на вул. Еспланадній, 20, поблизу станції метро Палац спорту. Їм наказали так зробити у Печерській райадміністрації. О 8.30 неподалік кіоску крутилися чоловік зо 20. Десятеро у спецівках— з управління благоустрою, четверо чиновників і двоє міліціонерів. Вони, напевне, не очікували на спротив.

Ларьок оточили підприємці, взявшись за руки. Продавщиця зачинилася всередині, замкнула віконце та двері. Кричала, що не вийде.

— Підприємство "Золоті куполи" не має договору оренди й дозволу на торгівлю. За рішенням райради, ми маємо його ліквідувати. Був наказ Леоніда Михайловича зносити всі кіоски, на які немає документів. А ми, як солдати, маємо його виконувати, — каже начальник відділу благоустрою Печерського району Віктор Стволов, 48 років.

За півгодини до кіоску під"їхав будівельний кран "Силач". Дмитро Курас, 36 років, директор "Золотих куполів" і власник ларка, ходить поряд зі шкіряним портфелем. Каже, що має всі необхідні документи для законної торгівлі. 2000-го його фірма уклала угоду з Київпастрансом. Відтоді сплачує щомісяця транспортникам — на утримання зупинки. Окрім того, продає квитки й проїзні на комунальний транспорт. Більше Курас нікому нічого платити не повинен. У четвер отримав лист-попередження від Печерської адміністрації. У ньому йшлося, що кіоск знесуть. Район не подовжує підприємцю договір оренди.

Працівник управління благоустрою Юрій Німчин півгодини слухає сварку підприємця та чиновників. Потім каже представникові райадміністрації, що не зноситиме ларьок. Пояснює "ГПУ": район повинен винести товар із кіоску, вивести продавця, відключити електрику та відвести перехожих на 50 м від місця робіт.

— Не можу чекати, доки вони розберуться. У мене графік, треба знести ще кілька ларків в Академмістечку, Святошині та якийсь балкон на Хрещатику. Ми зносимо кіоски без документів і власників. А тут усі документи є, — каже Німчин, сідаючи у мікроавтобус.

Підприємець Олег Валько прийшов, аби захистити Дмитра Кураса. Олег теж має кіоск біля станції метро Палац спорту. Говорить, Печерськ знесе кіоски підприємців, а на їхнє місце ставитиме нові, підконтрольні районним чиновникам. Бо мерія з дня на день відбере у районів право давати дозволи на кіоски. Тому районна влада має шанс востаннє заробити на кіосках.

Петро Матвієнко, перший заступник голови райадміністрації, зазначає: район подасть на "Золоті куполи" до суду, але кіоск знесе. На Печерську 15 ларків працювали незаконно. Сім із них уже знесено.

Зараз ви читаєте новину «"Ми будемо кидатись під колеса крану, але кіоск не віддамо!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути