пʼятниця, 28 березня 2008 07:08

Підприємці Житнього вимагали зменшити оренду

У вівторок профспілка підприємців Житнього ринку "Захист праці" провела відкриті збори.

Понад сотня торговців зібралися на другому поверсі ринку. Чекають на директорку Ірину Кравцову. Та прийшла з двома бухгалтерами. Гамір зчинився, тільки-но Кравцова зайшла до службового приміщення. Підприємці вимагають від керівництва Житнього зменшити плату за оренду, сплачувати за всі послуги офіційно, через банк. Окрім того, забезпечити їм щороку двотижневу відпустку. Також посилити охорону, замінити дах і визнати право власності на торговельні місця, які вони будували за власний кошт.

— Із 1 березня 2008-го орендну плату на ринку нам підняли, причому, вдруге за півтора року. Пояснили, що через підвищення цін на комунальні послуги й землю. Щомісяця я плачу ринку за електрику 120 гривень. А у власній трикімнатній квартирі з кондиціонером і побутовою технікою — лише 70. За воду плачу ринкові 146 грн, він миється щопонеділка. Вдома витрачаю 87 грн за гарячу й холодну. Сплачую додаткові послуги: за бронювання місця, додаткову електроенергію, спецодяг та інше. Це несправедливо, — пояснює "ГПУ" Катерина Сєкан, 40 років, приватний підприємець. — Я порівняла ціни з Бессарабським ринком. Там чоловік продав 140 кг яловичини, з них заплатив ринкові 55 гривень 95 копійок. Я продала сто кіло й заплатила з них 93 гривні 33 копійки. Що, на Бессарабці земля дешевша? Тарифи мають бути однакові. Є наказ, що за день не можна ставити клейма більше аніж на двох тушах. Насправді привозиш п"ять туш, кладеш контролеру гроші, й можеш торгувати.

Кладеш контролеру гроші й можеш торгувати

Жінка каже, що контролери вимагають у підприємців готівку, а якщо відмовити, то погрожують вигнати з ринку. Ірина Кравцова на подібні скарги не реагує.

— Я підійшла до торгового місця Катерини Сєкан, так вона продає биток по 70 гривень за кілограм. За такі гроші вона може продавати! А за тепле місце, гарячу воду, якою її підмивають, вона вам не каже, — обурюється у розмові з "ГПУ" Ірина Кравцова.

Вислухавши вимоги, директорка заявила підприємцям: профспілка може звертатися з усіма претензіями до Господарського суду. Після цього сказала, що не братиме участі в "розборках", і пішла до свого кабінету.

— Ці збори організували, бо почались вибори, — переконує "ГПУ" Ірина Кравцова. — Приватизації ринку не буде. А решта вимог підприємців — просто смішні. Я на них не піду. Такого не може бути, аби торговці ходили у відпустку, а оренду тим часом — не платили.

Підприємці розійшлися, не дочекавшись відповіді.

— Я 25 років працювала на одному місці в центрі ринку. А директор перевела нашу точку в інше, віддалене місце, де покупці рідко заходять. Вантажників взагалі вигнала, — жаліється якомусь чоловікові літня жінка, виходячи після зборів.

Зараз ви читаєте новину «Підприємці Житнього вимагали зменшити оренду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути