Ексклюзиви
четвер, 29 листопада 2007 07:08

Петро Тугай востаннє зимуватиме в хатині

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Петро Тугай біля будинку на Позняках, який весною, найімовірніше, знесуть. Чоловік раніше реставрував ікони, зараз підробляє двірником на Видубичах
Петро Тугай біля будинку на Позняках, який весною, найімовірніше, знесуть. Чоловік раніше реставрував ікони, зараз підробляє двірником на Видубичах

На вул. Революції, що в мікрорайоні Позняки, залишився єдиний приватний будинок — під номером 8. Розташований він у долині, в оточенні десятків багатоповерхівок. За кілька років будівельні компанії викупили у приватних власників землю й збудували тут хмарочоси.

У будинку N8 мешкає пенсіонер Петро Тугай, 61 рік.

— Уже знаю — виселять і нас. Казали, що весною — точно. Востаннє буду зимувати на своєму подвір"ї, — каже "ГПУ" Петро Макарович. — Нам не залишають вибору. Говорять: "Хочеш — то виселяйся. А ні — засиплемо тебе глиною і будівельним сміттям".

Пенсіонер показує рукою на купи піску, глини, бетонних плит і вапняку, які кільцем оточують його домівку. Будівельне сміття, цегла, пляшки — усе це, немов парканом, відгородило хату Петра Тугая від "цивілізації". Тобто від висоток. Чоловік взутий у валянки й калоші. Зізнається, що тільки так може пройти взимку через сміттєзвалище.

Чоловік, відганяючи ногою песика Яшку, додає: землю має намір викупити "Київміськбуд".

Сусідка Тугая Надія каже: ніхто в Києві не цінує тих маленьких приватних будинків, які люди збудували своїми руками.

— Оце все, що росте на землі — то боже. А вони ж тюрми будують! Причому землю нам взамін у іншому місці ніхто не дає. Ділянки міняють тільки на квартири, — зауважує жінка. Вона розповідає про випадок, як колишній власник хати погодився на обмін і кілька років тому переїхав до висотки.

— Це наш знайомий, із паралельної вулиці. Переселився у висотку — і через рік помер. Був здоровий, працював до останнього. А тільки почав жити в цій бетонній "клітці", то й не стало його. А якби на свіжому повітрі — то ще пожив би. Та хіба тільки він один уже помер, — додає Надія.

На подвір"ї Петра Тугая ростуть вишні, яблуні, виноград. Є город, теплиця.

— Я влітку вирощую собі городину. А що можна робити в тій клітці-квартирі? Закриють тебе й сиди собі в бетоні, — не вгаває Петро Макарович. — Напроти нашої хати на невеликому клаптику землі поставили "свічку", я й уявити не можу, скільки вони грошей здеруть за ці квартири. А на нашій ділянці можна навіть два таких будинки звести.

Пенсіонер міг би й далі протистояти переселенню, але відсутність будь-яких побутових умов набридла вже і йому.

— Вибору немає. Будинок без води, газу. Воду приносимо з бюветів. Аби покупатися, гріємо на електриці. Струм часто зникає — будівельники обривають кабель, — бідкається пенсіонер.

Хата Петра Тугая на вул. Революції — остання, що залишилася від села Позняки, яке передало свою назву однойменному мікрорайону на Лівобережжі.

Зараз ви читаєте новину «Петро Тугай востаннє зимуватиме в хатині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути