пʼятниця, 14 березня 2008 07:02

Невідомі зруйнували будинок Караульних за півгодини

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Галина Караульна разом із 16-річним внуком Вадимом біля зруйнованого особняка на вул. Бродівській у селищі Чапаївка Голосіївського району. Фото зроблене за три години після того, як невідомі поламали хату
Галина Караульна разом із 16-річним внуком Вадимом біля зруйнованого особняка на вул. Бродівській у селищі Чапаївка Голосіївського району. Фото зроблене за три години після того, як невідомі поламали хату

"Гляньте, що банда наробила! Поламала мою новеньку хату!" — плаче Галина Караульна, 58 років. Жінка мешкає на вул. Бродівській, що в селищі Чапаївка Голосіївського району.

Галина Василівна показує руїни, які ще три години тому були двоповерховою хатою:

— Вікна недавно вставила металопластикові, віддала за них 30 тисяч гривень! Брала на все кредит, а що тепер маю?

У середу на вул. Бродівську о десятій ранку заїхав автобус "Богдан" із тонованими вікнами. З нього вийшли 20 молодиків, у руках тримали металеві палиці. Позаду їхав екскаватор.

— Побачив цих хлопців. Питаю: "Що робите, є документи?". Кажуть: "Ми приїхали тут мусор убрати". Потім відштовхнули, стали навколо хати по периметру, — згадує сусід Михайло Мельниченко, 62 роки.

Екскаватор зламав хату Галини Караульної за кілька хвилин. Ковшем зруйнували стіни з піноблоків. Потім упав зелений дах із металочерепиці. Водій екскаватора ковшем вкинув їх до кузова потужної вантажівки. Ніхто не попереджав власницю, що її дім зноситимуть.

Дільничний міліціонер приїхав, як хату вже ламали. Наряд "Беркута" прибув, коли від будинку лишилася купа будівельного сміття. Побачивши працівників "Беркута", половина охоронців покидали палиці і втекли до лісу. Іншу половину бійці спецпідрозділу затримали й повезли у райвідділ.

Галина Караульна 16 років працює поштаркою в Чапаївці. Хату почала будувати 2002 року. Накрила її 2006-го. Газ і воду провести не встигла. Але влітку донька Караульної із зятем і двома дітьми планувала переселитися у двоповерховий дім. Там було десять кімнат. Нині Галина Василівна живе із чоловіком, сином та сім"єю доньки у старій хаті, на вул. Бродівській, 121, що навпроти зруйнованої. Каже, будувала нову для дітей.

Побачивши працівників "Беркута", половина охоронців покидали палиці і втекли до лісу

Мешканці Бродівської були шоковані знищенням будинку Караульних. Сусіди не розходилися, стояли групками, обговорювали новину.

— Такого тут зроду не було! Отак нахабно, по-бандитськи приїхали і поламали хату! — обурюється жінка в бордовій хустці. — А дільничного нашого як швиряли, а? Якби не ми, побили б його...

— Землю дали її свекрові, коли він прийшов з війни. А тепер усякі депутати її незаконно перепродують! — вигукує інша жінка.

Галина Караульна стверджує: 9 соток, на яких стояла зруйнована хата, раніше належали її свекру, покійному Семенові Караульному.

— А після смерті свекра ця земля перейшла його доньці та сину, тобто моєму чоловікові. Майже 50 років на ній лежали будматеріали. 2004-го я почала оформлювати документи. Колгосп "Родіна" надав свекрові цих 9 соток у 1958-му. Зверталася у Київзем 2004 року, аби оформити право власності. Омельченко дав "добро", сказав подавати документи. Потім, видно, хтось подзвонив "зверху", і мої документи не розглянули, — згадує Галина Караульна, витираючи сльози.

Жінка посилає доньку Олену до хати. За дві хвилини та повертається з довідкою, надрукованою на пом"ятому аркуші паперу. Як стверджує Караульна, на ньому машинкою надруковано витяг документа з архіву міста Вишневе. Про те, що колгосп "Родіна" виділив цю землю Семенові Караульному. Штампів і печаток на аркуші нема. Це — єдиний папір, який мав би засвідчувати право власності жінки на ділянку з будинком. Державного акту на право володіння землею у родини немає. Дехто з мешканців Чапаївки стверджує: Караульні звели особняк, самовільно захопивши землю.

Хто зруйнував її хату, жінка не знає. Під час розмови згадала, що 2006-го на неї подали позов до суду троє людей. Вони стверджували, що ділянка на Бродівській без адреси належить їм.

— Суд відбувся без мене. Я на перше засідання не пішла. На друге потрапила, але цих трьох не було. Подавали до суду Ольга Дідкова, Анатолій Назаров та Євген Демченко. Суд нічого не прийняв, — каже поштарка.

Вчора Галина Караульна хотіла потрапити на прийом до мера Леоніда Черновецького.

— Щоб він допоміг. Ми з дочкою состоім у Блоці Черновецького. То піду до нього просити допомоги. Грошей не хочу, аби тільки поставили таку саму хату, як була, і на тому ж місці!

Сотка землі в Чапаївці коштує від $20 тис до $30 тис. Зруйнований дім оцінюють щонайменше у $250–300 тис.

Родині пропонували за ділянку хабарі

У Голосіївському районному суді відмовилися розповідати деталі судової справи Галини Караульної. Сказали, повідомити будь-що можуть лише представникам позивача або відповідача.
Галина Караульна у розмові з "ГПУ" визнала: хату побудувала самовільно.
— Ще в 2006-му мене оштрафували на 51 гривню за незаконно встановлений фундамент, я все тоді сплатила. Почала оформлювати документи на приватизацію землі. Скільки мені хабарів пропонували, аби відмовилася від тих чотирьох соток на Бродівській, ви не повірите! Навіть залякували... Та я не погоджувалася, хотіла, аби онуки жили поряд.
Галина Василівна каже, що родина вклала у будівництво понад $100 тис.

Зараз ви читаєте новину «Невідомі зруйнували будинок Караульних за півгодини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути