середа, 21 травня 2008 07:12

Найзбалансованіший список має Василь Горбаль

Київська виборча кампанія-2008 завершується. У неділю жителі столиці дізнаються ім"я свого нового градоначальника. Зазвичай новий міський голова пропонує не лише нову програму розвитку міста, а й зі свого досвіду та морально-ділових якостей формує нову систему управління мегаполісом. Дізнатися яка модель управління буде властива тому чи іншому претендентові на пост мера Києва, ми попросили відомих політологів і журналістів.

Думки експертів про те, яку модель управління можуть запропонувати основні кандидати на посаду столичного мера, розділилися.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що пострадянську систему управління містом, яка була при Олександрові Омельченку, вже замінили фінансово-діловим типом менеджменту. На його думку, Леонід Черновецький, Василь Горбаль, Віталій Кличко, Олександр Турчинов підходитимуть до керівництва містом як до бізнес-структури, в якій трудяться не працівники офісу, а живуть люди.

Із подібною оцінкою певною мірою згоден політичний оглядач Олександр Чаленко. При цьому він упевнений, що Василь Горбаль та Віталій Кличко здатні запропонувати ліберальну, інвестиційно-привабливу модель розвитку Києва в тому вигляді, в якому розвиваються світові центри — Токіо, Москва, Лондон, Нью-Йорк, Париж, Берлін. А Леонід Черновецький та Олександр Турчинов тяжітимуть до соціально-патронажної системи управління столиці, де основою буде соціальна підтримка малозабезпечених верств населення, а розвиток міської структури відійде на другий план. Хоча, нагадує Чаленко, й у Горбаля є великий досвід доброчинної діяльності в Солом"янському районі. Там він самостійно, а не з міського чи державного бюджету, спонсорує лікарні, церкви, центри дитячої творчості. Тому, за рахунок цього району, у Горбаля є реальний шанс отримати достатньо великий відсоток голосів 25 травня.

Щоб створити конструктивну модель співпраці, необхідно змінювати законодавство

Директор Агентства моделювання ситуації Віталій Бала вважає, що схему управління містом формуватиме насамперед не новий мер, а його команда. Тому важливо який кадровий потенціал може запропонувати та чи інша політична сила. На його думку, ідеальної команди немає у жодного з основних претендентів. Хоча найзбалансованіший список має Василь Горбаль.

Із тим, що у головного київського "регіонала" є люди, здатні разом із ним керувати містом, згодна керівник проекту "Главред-столиця" Любов Федорова. Але вона сумнівається, що народні депутати Дмитро Табачник та Інна Богословська безпосередньо братимуть участь в управлінні містом. За її словами, це — не їхній масштаб.

Більшість експертів солідарні в тому, що при нинішній системі виборів після голосування 25 травня ситуація в столиці помітно не покращиться. Особливо у взаємодії між мером та Київрадою. На їхню думку, щоб створити конструктивну модель співпраці — як усередині столичних органів самоврядування, так і з урядом — необхідно терміново змінювати законодавство.

Зараз ви читаєте новину «Найзбалансованіший список має Василь Горбаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути