четвер, 14 травня 2015 11:44

На ремонт Маріїнського палацу потрібно 918 мільйонів гривень
17

Фото: Олександра Горчинська

Реставрацію Маріїнського палацу, яка триває вже вісім років, можуть завершити до кінця 2017 року. Для цього щомісяця мають виділяти не менше, ніж 300 млн грн. Сьогодні ремонт вчергове призупинений, бо нема коштів, кажуть в Державному управлінні справами.

"У 2007 році кошторисна вартість склала 453 мільйони гривень. На сьогодні отримали та освоїли робіт на 230 мільйонів. Але за цей час змінилась проектна документація, вартість ринку, будматеріалів. Якщо перерахувати, то загальна вартість реставрації складе 918 мільйонів. Це ті кошти, які сьогодні конче необхідні для об'єкту", - каже Василь Можар, начальник управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства ДУС.

Близько 20 млн грн на ремонт Маріїнського палацу виділили у вересні минулоріч. Тоді тут працювали близько 120 реставраторів. Зараз очікують на нову хвилю фінансування. Мінфіну доручено підготувати відповідну постанову. Роботи відновлять, як тільки вона з'явиться, кажуть в Державному управлінні справами.

"Тут робимо реставрацію з пристосуванням. Палац виконує функцію представництва президента України. Тому в цей історичний об'єкт додаються системи кондиціювання, провітрювання, вентиляція, додаткове опалення, відеоспостереження, охоронні системи, цифрове телебачення у прес-центр, і так далі", - каже Василь Можар.

"У палаці міняються системи подачі тепла, електроенергії — інженерні комунікації. Ці системи прокладаються в підлозі й стінах. Тому постраждали всі конструкції, їх треба відновлювати. Затікали стелі. Є руйнація ліпнин, позолоти. Це теж треба відновлювати. Всі ці роботи потребують фінансування і системного підходу. Вони не можуть зробитися у один день. Є технології, за якими процес розтягується у часі. Шар за шаром. Близько 20 науково-дослідних інститутів супроводжують реставрацію. Є жорсткий контроль".

Маріїнський палац звели у 1750-1755 роках за проектом архітектора Бартоломео Растреллі на замовлення імператриці Єлизавети Петрівни. Пізніше назвали на честь Марії Олександрівни, дружини російського імператора Олександра ІІ. Сьогодні це — церемоніальна резиденція президента України.

Зараз ви читаєте новину «На ремонт Маріїнського палацу потрібно 918 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути