Ексклюзиви
четвер, 11 вересня 2008 21:22

На правобережжі пустили експрес-автобус

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Двадцять нових автобусів ”Київпастрансу” стоять у вівторок на вул. Володимирській. Мер хоче, аби вони витіснили приватні маршрутки з центру міста
Двадцять нових автобусів ”Київпастрансу” стоять у вівторок на вул. Володимирській. Мер хоче, аби вони витіснили приватні маршрутки з центру міста

Мерія показала 20 нових автобусів і тролейбусів — українські ЛАЗи й "Богдани" та білоруські МАЗи, які вийшли на міські комунальні маршрути.

Демонстрували їх у вівторок опівдні біля червоного корпусу університету. Окрім куплених автобусів, показали ЛАЗ, який три роки курсує за маршрутом N62 (пл. Контрактова — музей Великої Вітчизняної війни). Новинка в тому, що салон обладнали кондиціонером.

— Такий автобус із кондиціонером на маршруті — один. Улітку  пасажири намагалися сісти саме до нього. Коли кондиціонера не було, люди душилися в салоні. То виробники почали додатково робити люки, — розповідає "ГПУ" водій Микола Шкробот, 55 років.

Поряд із ЛАЗами два оранжеві автобуси-експреси "Богдан". Із вівторка 12 таких курсують від вул. Смілянської до пл. Льва Толстого. Це перший експрес-маршрут на правому березі.

— Кондиціонера поки що немає, а потрібен. Із часом встановимо сюди автоматизовану систему диспетчерського управління, — каже про "Богдан" 32-річний Ігор Лісовий, заступник директора автопарку N8. Експрес-автобус більший за звичайний "Богдан". Має 31 місце, а в малому їх 21. Окрім того, в експресі є троє дверей, що зручніше для пасажирів. На поручнях немає ручок, тому невисоким людям триматися за них незручно. Крісла обшито коричневим шкірозамінником.

— Чого шкірзам, а не тканина? Бо наш пасажир — тут жвачку наклеїв, там руки витер. Автобус, повертаючись у парк, обов"язково миють зовні й у салоні. Шкіряне сидіння вимити легше, — пояснює Ігор Лісовий.

Автобуси оцінив мер Леонід Черновецький.

— Эти автобусы и тролейбусы позволят нам до конца 2008-го вытеснить из центра все частные маршрутки, — каже він. Столичний голова запевнив пресу і водіїв "Київпастрансу", що проїзд у комунальному транспорті найближчим часом не подорожчає. Водій, який стояв у натовпі й прислухався до кожного слова мера, почувши це, зітхнув.

Кореспондент "ГПУ" проїхала експрес-маршрутом від пл. Льва Толстого до вул. Смілянської та назад. Пасажири запитують водія "Богдана" про кількість зупинок. Той пояснює, що стає лише на Бессарабській площі, на бульв. Шевченка, пл. Перемоги, вул. Освіти, пл. Севастопольській і на Смілянській. Водій іншого експреса, що їхав зі Смілянської на площу, зупинявся всюди, де його просили. За маршрут він передав у салон один квиток.

— А ветеранам Великої Вітчизняної — безкоштовно? — запитує в нього літня жінка.

— На усмотрєніє пасажира, — роздратовано відповідає рудуватий водій.

— На, синок, це за комфортну поїздку, — жінка дає гривню. Водій гроші взяв, але квитка не дав.

На запитання "ГПУ", чому водій не дає квитки пасажирам, сказав: через пробки не має змоги це робити.

Мерія хоче закупити до кінця 2008-го 300 автобусів і тролейбусів.

Із Терещенківської забрали тролейбуси

Про це повідомив начальник "Київпастрансу" Микола Ламбуцький. 9 вересня всі тролейбуси, що курсують за маршрутами NN8 та 17 оминатимуть вулицю Терещенківську. Відтепер вони спускатимуться бульваром Шевченка до Бессарабки, а звідти повертатимуть до пл. Льва Толстого. Там буде кінцева зупинка.
Останніх півроку в години пік виїзд із бульв. Шевченка та проїзд вул. Великою Васильківською ускладнений через затори в центрі.

Зараз ви читаєте новину «На правобережжі пустили експрес-автобус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути