Ексклюзиви
пʼятниця, 11 квітня 2008 07:11

На Подолі за ніч пофарбували два пам"ятники

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Комунальниця в середу очищає на Контрактовій площі постамент пам’ятника Самсону від чорної фарби. Невідомі облили монумент у ніч із понеділка на вівторок
Комунальниця в середу очищає на Контрактовій площі постамент пам’ятника Самсону від чорної фарби. Невідомі облили монумент у ніч із понеділка на вівторок

У ніч на вівторок у сквері неподалік пам"ятника Григорію Сковороді, що на Контрактовій площі, невідомі облили фарбою два монументи. На голову Самсону, який розриває пащу левові, вилили чорну фарбу. А кам"яний намет, що символізує початок Майдану-2004, облили червоною.

Фарба залила табличку з написом: "Майдан —Початок! На цьому місці 6 листопада 2004 року українські студенти розгорнули перше наметове містечко помаранчевої революції". Нині літери годі розгледіти.

— Ну й кому камінь заважає? Стоїть собі біля дороги. Напевне, це зробив якийсь ненормальний, — вважає Віра Кудлай, 43 роки.

— На роботу прийшли у вівторок о сьомій ранку, то він вже був заляпаний. Хто це зробив, не знаю. Обливають його вперше, — розповідає "ГПУ" пані Марія, 65 років, із районного комунального підприємства з утримання зелених насаджень.

Кам"яний намет установлювала 2005-го партія "Пора". Там фарбу побачили у вівторок зранку. Кажуть, поки що монумент не чиститимуть. Хочуть, щоб якомога більше жителів столиці побачили акт вандалізму. У п"ятницю "Пора" за власний кошт має намір відмити намет.

— Пам"ятник облили червоною та чорною фарбою. Тому маємо дві версії, хто міг це зробити. Або це справа рук молодіжної організації "Че Гевара", або молодіжного крила Компартії. Раніше з намету хотіли зірвати табличку, бо вона? — з кольорового металу. Рік тому пам"ятник хотіли перевернути. Але він важить 5 тонн, то зробити це не змогли, — розповідає "ГПУ" Дмитро Мірошниченко, 37 років, голова виконкому громадянської партії "Пора".

У міській організації комуністів стверджують, що до пригоди не причетні.

— Ми до такого рівня не опускаємося й не займаємося подібними справами. Причому тут червона фарба? Якби вимазали зеленою, то що, це справа Партії зелених? — каже Валентин Юрчак, 29 років, керівник ідеологічного відділу міської організації КПУ.

У середу по обіді комунальники стирали фарбу з пам"ятника Самсону, намет не чіпали. Вони розповіли, що найбільше на Подолі розмальовують і обписують пам"ятник гетьманові Сагайдачному.

— Ще й фарби такі підбирають, що не відтираються. Тремо його ацетоном так, що рукавиці гумові розлазяться, а напис видалити не можна. Півроку тому хтось додумався повісити Сагайдачному на булаву гарбуза. Аби зняти його, викликали вишку. Бо було надто високо. Ми туди залізти не можемо, — каже пані Марія.



Пам"ятник наметові встановили 6 листопада 2005 року. Його дизайн придумала "Пора", а виготовили на каменоломні Західної України.

Пам"ятник Самсону з"явився на Подолі 1808-го. Простояв до 1930-х років. За часів СРСР був зруйнований. Копію встановили 1981-го.

Зараз ви читаєте новину «На Подолі за ніч пофарбували два пам"ятники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути