середа, 20 серпня 2008 18:44

На Осокорках незаконно видобувають пісок

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Підприємець Сергій Братішко (попереду в чорній футболці), дачник Михайло Гузіль і робітник на місці, куди земснаряд викачує видобутий з дна озера Яреминого пісок
Підприємець Сергій Братішко (попереду в чорній футболці), дачник Михайло Гузіль і робітник на місці, куди земснаряд викачує видобутий з дна озера Яреминого пісок

Протягом двох років на озері Яремине, що на Осокорках, незаконно намивають пісок. Рівень води за цей час знизився на 3 м. Береги обсипалися, попадали дерева. Місцеві запевняють: якщо за рік не припинять видобувати пісок, почнуть валитися вздовж озера приватні будинки.

Яремине розташоване серед садово-дачних ділянок, навколо — майже сто будинків. Вісім років тому сім місцевих дачних кооперативів почали писати листи в Дарницьке райуправління благоустрою, комунальне підприємство "Плесо" та до мерії. Хотіли, аби влада розчистила став.

— Не озеро було, а велика калюжа. Води — по пояс, мулу повно. Люди не купалися, риба зникла, вода зелена, смердюча. Сім років його ніхто не чистив, відмови писали, — згадує Михайло Гузіль, 55 років, член правління кооперативу "40-річчя Жовтня".

Навесні 2007-го на Яреминому поставили земснаряд, почали чистити. Насос усмоктував мул і качав його трубами на берег. Потім підприємець 40-річний Сергій Братішко почав вибирати з озера пісок і продавати.

— Тоді береги пообривалися, впали майже всі дерева. Раніше росли верби, тополі, а тепер — одні корчі. Спуститися до води не можемо, береги круті — постійно обвалюються. До трансформаторної будки лишилося пару метрів. Впаде будка, а там і людські хати потріскають, — каже "ГПУ" Галина Колеснікова, 79 років, мешканка будинку N52 на вул. Садовій.

— Пісок намивають самовільно. Ще й продають його, а це незаконно, — розповідає 40-річний Віктор Кунц, начальник головного управління міськдержадміністрації з контролю за благоустроєм. — Підприємець не має дозволу на ці роботи. 2007 року він подав заявку на очищення озер Яремине й Підбірне. Але про видобуток піску там не йшлося.

Зі слів чиновника, управління кілька разів зупиняло незаконний видобуток.

— Ми припинимо роботи, а за кілька тижнів земснаряд знову працює. Востаннє на озеро викликали міліцію. Їздити ж туди щодня ми не можемо. Тому незаконний видобуток піску триває, — веде далі Кунц.

— Я не видобуваю пісок, — сміється Сергій Братішко. — Тут відбувається очищення й поглиблення озера. Усі кооперативи мають платити мені по 15 гривень за куб піднятого з дна мулу. Але в них нема грошей. Тому пісок трохи продається, аби покрити витрати й платити робітникам зарплату. Територію ми облагородимо — посадимо дерева, відновимо зелену зону.

Земснаряд чоловік купив за 600 тис. грн у Кременчуці. За день він видобуває від двох до п"яти вантажівок піску. Одна коштує тисячу гривень.

Управління контролю за благоустроєм склало протокол і вручило підприємцеві. Також підготували листа до столичного прокурора Євгена Блажівського.

Завод імені Ковальської підкопався під Південний міст

Міська екологічна інспекція наказала робітникам заводу залізобетонних конструкцій ім. Ковальської призупинити видобуток піску біля Південного мосту. Рішення ухвалили на підставі того, що підприємство не має дозволу на користування піщаним дном та техдокументації на видобуток. Через проведені роботи на опорах мосту утворилися тріщини. За це завод має сплатити штраф 20 млн грн, та ще 3 млн — за самовільне використання водно-земельного фонду.

Зараз ви читаєте новину «На Осокорках незаконно видобувають пісок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути