Ексклюзиви
понеділок, 30 квітня 2007 07:02

На Хрещатику каштани заміняють липами

  35 саджанців липи сорту Лорберґ висадили минулої п’ятниці на Хрещатику. Щоб звільнити для них місце, викопували раніше посаджені липи
35 саджанців липи сорту Лорберґ висадили минулої п’ятниці на Хрещатику. Щоб звільнити для них місце, викопували раніше посаджені липи

35 молодих лип посадили у п"ятницю на центральній вулиці столиці. Хрещатик, який у всьому світі відомий як вулиця каштанів, іншим видом дерев засаджують вимушено. Каштани не можуть рости у загазованому центрі Києва, зазначають у "Зеленбуді".

— Вирішили посадити липу, бо вона витриваліша, — каже перший заступник начальника комунального підприємства з утримання зелених насаджень Шевченківського району м. Києва Володимир Ілюк, 53 роки. — Каштани вразливі та швидко всихають. Вони в середині літа вже жовтіють.

Липи садили 10 працівників комунального підприємства на відрізку від мерії до Бессарабки. Саджанці заввишки 4–5 м доставили вантажівками разом із ґрунтом. Купили їх у Німеччині.

— Липи сорту Лорберґ, виростають дуже гарні, — говорить Ілюк.

Молоді деревця садили на місці інших, посаджених також недавно.

— Вирішили замінити попередні липи, бо вони втратили декоративну цінність. Одні стали більші, інші — менші, — пояснює Володимир Іванович.

Багато киян не помітили, що на Хрещатику садили липи, а не каштани. Ті ж, що зауважили, переважно обурюються.

— Навіщо пересаджувати дерева раз за разом? — дивується Максим Валігула, 46 років. — Де гарантія, що ці також через два роки не будуть мати різну висоту? У нас у місті спеціально садять дерева так, щоб потім пересаджувати. Хтось відмиває гроші на саджанцях, от і все.

Жителька будинку N27 на Хрещатику Олександра Панікарська, 87 років, пам"ятає як 1952-го біля її будинку саджали каштани.

— Їх тоді в ящиках на Хрещатик виносили, і бузок тоді саджали. А що липи? У них крона не така розкішна, як у каштанів. Тут і так нема де гуляти, загазованість така. Років 20 тому в нашому дворі було хоч куди вийти — пенсіонери сад посадили. Яблуні, груші, горобину, акацію. Діди бідні з відрами бігали поливати, а потім влада все зрізала. Зараз там будинок стоїть, — каже Олександра Іванівна.

— Хай той рух зупинять на вулиці, але каштани залишать, — переймається 42-річна Ганна, яка живе в Голосіївському районі.

Зараз у Києві росте близько 2 млн каштанів. Майже половина з них всихають через промислове забруднення міста та автомобільні викиди.

Зараз ви читаєте новину «На Хрещатику каштани заміняють липами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути