середа, 20 червня 2007 07:07

На дорогах Києва більшає неповнолітніх водіїв

За останній місяць на дорогах Києва загинуло до десятка водіїв і пасажирів на моторолерах. Не менше їх потрапило до лікарні зі зламаними руками, ребрами і розбитими обличчями. Незважаючи на таку статистику, столична молодь продовжує пересідати на двоколісний транспорт. Причому їздити більшість із них уміє хіба що на велосипедах.

— Скутери маневрені, і їхні водії нехтують правилами дорожнього руху. Ніколи не знаєш, що вони утнуть за хвилину, — бідкається 38-річний водій вантажної "газелі" Леонід Рябченко. — Доводиться постійно пильнувати. За кермом же діти!

Працівники ДАІ звертають увагу — моторолери надто доступні.

— Моторолер з об"ємом двигуна до 50 кубічних сантиметрів не реєструється, ніяких документів для покупки не треба, — скаржиться головний інспектор відділу взаємодії з громадськістю департаменту ДАІ МВС України 37-річний Олександр Печененко. — Це як велосипед, пішов у магазин, заплатив гроші, сів і поїхав. При цьому водії моторолерів часто забувають, що їдуть на цьому велосипеді по швидкісній трасі, серед важких машин.

Не минає трьох днів, щоб Департамент ДАІ м. Києва не повідомляв про чергову аварію за участі моторолера. Два тижні тому на вул. Грінченка водій скутера втратив керування і врізався в автобус. На просп. Перемоги минулої середи скутер вдарився в джип, який розвертався на дорозі. Обидва хлопці померли на місці. На Набережному шосе водій моторолера зачепив бордюр, двоє пасажирів разом із водієм вилетіли і вдарилися головами в металевий причеп.

— Мене на Набережному шосе зупинили даішники, аби я був понятим, — розповідав киянин Олексій, 29 років. — Картина була страшною, досі не можу прийти до тями. Біля відбійника лежали два трупи, обоє в калюжах крові, прикриті чорними накидками. Поряд уламок кістки...

За законом, керувати моторолерами можна без водійських прав із 16 років. Але їздять і молодші підлітки.

20-річний Євген Скиданов має моторолер Honda Dio 35 ZX. Їздить на ньому з 17 років. Каже, потрібен, щоб швидко до університету добиратися.

— Батьки купили за 450 доларів три роки тому. В аварії не потрапляв, бо дуже уважно їжджу. А от мій друг п"ять днів тому врізався в тролейбус, перевищив швидкість. Сильно побив руки і розбив скутер.

— Купити моторолер можна за кілька хвилин в будь-якому автомагазині. Ще їх вільно продають просто на вулиці, — каже начальник мотовідділу роздрібної торгівлі салону "Мотоекспрес" 28-річний Руслан Кокурудза. — Сімсот доларів коштує непоганий, а від тисячі — йдуть вже хороші.

За останні півмісяця в Києві продали на 50% більше моторолерів, ніж за попередній період, каже Кокурудза. Мовляв, вони популярні, бо зручні на дорогах з постійними заторами.

— Якщо проаналізувати статистику аварій, то частіше винуватцями стають водії скутерів, — каже Олександр Печененко. — Сідають за кермо в нетверезому стані, підвищують швидкість, на одному транспорті їздять одразу троє. Більшість — без шлемів. У 90 випадках зіткнення моторолерів із машинами закінчується трагічно. Навіть якщо їде не дуже швидко, 40–50 км/год.

Коли приймали закон про врегулювання руху, моторолери могли  їздити зі швидкістю максимум 20 км/год і нічим не загрожували. Тепер на двигуні до 50 куб.см можна розвити швидкість і 100 км/год, зазначає Печененко.

Можливо, вже незабаром водіям моторолерів видаватимуть права.

Верховній Раді запропонували до розгляду проект Закону "Про  внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безпеки дорожнього руху України", який передбачає врегулювання руху моторолерів на дорогах. Планується, що всі моторолери будуть реєструвати. А власники скутерів здаватимуть іспити, щоб отримати право  керувати моторолером. У документ, який дозволяє водити моторолер, будуть вписувати категорію водійських прав А1.

Зараз ви читаєте новину «На дорогах Києва більшає неповнолітніх водіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути