понеділок, 04 червня 2018 22:42

Мельпомена з особливими потребами: як працює інклюзивний театр під Києвом
7

Актори вишгородської театральної студії - діти з інвалідністю - 6 червня покажуть свою першу виставу "Літо в долонях". Про роботу інклюзивного театру #MadeInVyshgorod розповіла координаторка проекту Анастасія Лялнева-Ірлік.

Прем'єрний спектакль за мотивами казок Сергія Козлова відбудеться у Вишгородському міському Центрі творчості "Джерело". Цю виставу студія та зокрема режисерка Уляна Штурба готували 4 місяці. У постановці беруть участь 12 діток.

За словами Анастасії, специфіка подібних занять - у тому, щоб представити акторство як гру. Якщо звичайна дитина сприймає театр як роботу чи завдання, то тут режисер має пояснити, що це гра, і змотивувати дитину брати участь.

Ідея створення театру належить Міжнародному благодійному фонду "Жовто-Блакитні Крила", що третій рік працює з дітьми з інвалідністю у Вишгородському районі. Основні кошти на театр ідуть з-за кордону: основним фінансовим "донором" студії став Німецький дитячий фонд ChildFund Deutschland. Місцева ж влада – вишгородська – надає приміщення для репетицій й інформаційно підтримує. В організаторів є ідея використовувати в майбутньому фандрайзинг: вистави будуть благодійними і глядачі зможуть фінансово долучитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли тиша заговорила" - в Нацопері показали вражаючий перформенс

"Ніяке "окупити", театр – це взагалі некомерційна складова в Україні. Так, є мрія – щоб справа мала продовження, але ж потрібно запрошувати режисера, оплачувати костюми. Нам дали можливість організуватися, а наша справа – заохотити громаду, щоб вона матеріально підтримала такого роду активність", - сказала Анастасія Лялнева-Ірлік.

Перший спектакль, втім, буде безплатним: "Вистава інклюзивна, а інклюзія не може мати жодних бар'єрів. Це для різних категорій: не тільки дітей з інвалідністю, а й з малозабезпечених, багатодітних родин тощо".

У Львові у межах Міжнародного фестивалю особливих театрів "Шлях" гастролював вроцлавський театр "Euforion". Його актори ‒ люди із різними психічними захворюваннями. Режисер працює з ними так, щоб їхні вади на сцені стали плюсами і особливістю.

Студія працює з лютого цього року
Фото: Благодійний фонд "Жовто-блакитні крила"
У постановці беруть участь 12 діток
"Немає складнощів - є енергія і запал", - Анастасія Ляднева-Ірлік
На сцені покажуть історію маленького Літа
Хтось гарно декламує вірші, хтось співає, хтось танцює

Зараз ви читаєте новину «Мельпомена з особливими потребами: як працює інклюзивний театр під Києвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути