Ексклюзиви
вівторок, 19 березня 2019 00:16

Купи манікюр бабусі, - відкрили соціально відповідальний манікюрний салон
8

Бабусь запрошують із благодійного фонду "Жизнелюб"
Фото: Надано Іриною Бондар
Один раз у 3 тижні для бабусь проводять безкоштовні СПА-вечірки
Ірина вважає, що треба пліткувати з клієнтами про якісь дрібниці, наприклад, про серіали, моду, рецептах
Салон нігтьової естетики IB-Nails - соціальне підприємництво, 20% прибутку йде на безкоштовні послуги
Є бабусі, які робили манікюр декілька разів у житті чи тільки на весілля

Щоб відкрити манікюрний салон, треба мати досвід роботи та якісно робити манікюр. Тож після завершення курсів варто піти працювати у салон краси, де обов'язково навчать працювати з клієнтами. Загалом, для того, щоб почати власну справу треба від 30 тисяч гривень. Потрібні кошти на інструменти, манікюрний стіл і зручні стільці, стерилізатор інструментів й інше обладнання, а також матеріали та гроші на оренду приміщення. Додатково треба врахувати витрати на рекламу.

Про це Gazeta.ua розповідає одеситка Ірина Бондар. Вона у 2018 році відкрила соціальну Майстерню нігтьової естетики IB-Nails. Там, крім звичайних послуг, роблять безкоштовний манікюр бабусям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка виготовляє стильні прикраси з переробленого пластику

"Брат-моряк кликав піти у рейс працювати. Фотографом їхати не хотілось. Придумали, що можна манікюр робити. Пішла на співбесіду, подивилась та зрозуміла, що просто так не зможу приїхати. Треба йти вчитись, - згадує Ірина, - Поки навчалась побачила, що манікюр – це не просто краса, а скоріше гігієнічна послуга. Згадала випадок зі своєю бабусею. Коли вона приносила великі ножиці і просила підстригти їй нігті на ногах, бо не могла сама нахилитись. З віком з'являються свої особливості з нігтями. Якщо за ними правильно доглядати, не буде вростання, відшарування та надмірного потовщення".

Автор: Надано Іриною Бондар
  Зараз Ірина працює одна та є помічниця з онко-інвалідністю
Зараз Ірина працює одна та є помічниця з онко-інвалідністю

Спочатку тренувалась робити манікюр на рідних. Щоб напрацювати досвід, пішла працювати у салон краси майстром з манікюру. Поступово купувала власне обладнання для роботи. Інструмент вже був - на роботу в салон беруть з кількома особистими наборами інструментів.

"Подруга запросила поїхати робити манікюр у інтернат, де знаходяться дівчата з ментальною інвалідністю 18-35 років. Загорілась допомагати таким, як вони. Хотіла безкоштовно навчати дівчат-випускниць інтернатів робити манікюр. Щоб вони вчились на бабусях, які потребують такого догляду. Таким чином хотіла ще й навчити собі персонал. Майстрині мали б відпрацювати у салоні певний час за заробітну плату, - ділиться Ірина, - Але ідея виявилась недієвою. Не усі готові віддячувати добром за добро та працювати. Вирішили розширити аудиторію та запросили на навчання жінок, які потрапили у складні життєві обставини. Зараз працює одна дівчина з онко-інвалідністю".

Щоб відкрити невеликий манікюрний салон треба від 30 тисяч гривень та досвід роботи

На старт справи виграла грант близько 20 тисяч гривень. На ці гроші придбала два манікюрні столи, стерилізатор та ультразвукову мийку. Проінвестували справу львівський бізнес-інкубатор, де Ірина проходила навчання та захищала бізнес-план. Також до інвестицій долучився брат та бізнес-наставник Ірини.

Автор: Надано Іриною Бондар
  Є бабусі, які робили манікюр декілька разів у житті чи тільки на весілля
Є бабусі, які робили манікюр декілька разів у житті чи тільки на весілля

20 травня 2018 року у Києві відкрила Майстерню нігтьової естетики IB-Nails. Приміщення знайшла недалеко від метро "Олімпійська". У приміщені зробили косметичний ремонт за власний кошт.

"Шукали приміщення, щоб можна було легко знайти та не треба було підніматись. У нас вікна виходять на фасад, але дуже занедбане приміщення, - ділиться Ірина, - Гігієнічний манікюр з укріплюючим покриттям така ж популярна послуга, як і манікюр з гель-лаком. Такий манікюр треба робити раз у тиждень. Якщо покриття полімеризуємо в лампі – раз на два-три тижні. Але між покриттями варто вдома самостійно робити гігієнічний манікюр, без зняття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка проміняла державну службу на косметичний бізнес

У салоні нігтьової естетики IB-Nails надають послуги догляду за нігтями рук та ніг. Вартість манікюру – 130 гривень, покриття гель-лаком – 190 гривень, комплекс манікюр з покриттям - 320 гривень. 20% прибутку йде на благодійні послуги – манікюр бабусям, мамам дітей з інвалідністю та навчання дівчат у скрутних життєвих обставинах.

Автор: Надано Іриною Бондар
  Бабусь запрошують із благодійного фонду "Жизнелюб"
Бабусь запрошують із благодійного фонду "Жизнелюб"

"Важко знайти майстра. Бо треба, щоб були такі ж цінності, як і у мене. Іноді треба працювати за фіксований відсоток, коли надаємо благодійні послуги - а тут чек не збільшиш! Треба, щоб людину цікавили не тільки гроші, - зазначає Ірина, - Також я проти розмов про політику, вони викликають негативні емоції. Нам треба пліткувати з клієнтами про якісь дрібниці, наприклад, про серіали, моду, рецептами ділитись. Щоб у нас відпочивали душею".

Прибуток з 6 клієнтів дозволяє покрити собівартість послуги соціального клієнта

У кінці місяця рахують дохід та суму, що можуть виділити на благодійні послуги. Мають список соціальних клієнтів, яких запрошують до салону по запису. Також бабусь запрошують із благодійного фонду "Жизнелюб".

"У нас можна купити манікюр бабусі, так звану "підвішену процедуру". Можна замовити процедуру з виїздом. Особливо актуально для бабусь до дня народження, - ділиться Ірина, - Взагалі, не кожен майстер погодиться робити манікюр бабусі. Через тиск, діабет кожна ранка (раптом таке трапиться) може заживати понад місяць. У стареньких тонка шкіра, з віком нігті потовщуються. Багато особливостей, що треба враховувати".

Автор: Надано Іриною Бондар
  Салон нігтьової естетики IB-Nails - соціальне підприємництво, 20% прибутку йде на безкоштовні послуги
Салон нігтьової естетики IB-Nails - соціальне підприємництво, 20% прибутку йде на безкоштовні послуги

У місяць салон відвідують близько 10 соціальних клієнтів. Один раз на два-три тижні проводять СПА-вечірки. На них запрошують від 4-х до 8-и жінок. Волонтери допомагають робити манікюр, та парафінотерапію для рук, майстри - манікюр і педикюр. На заходи запрошують фотографа, який спілкується з бабусями. Світлини виставляє на сторінці IB-Nails у facebook.

"Була вечірка з 70-річною актрисою, яка читала нам свої вірші. Серед соціальних клієнтів була кінорежисер, колишня власниця мережі соляріїв. Дуже різні жінки. Вони спілкуються, знайомляться, співають пісень, - розповідає Ірина, - Часто приходять бабусі, які декілька разів за життя робили манікюр чи тільки на весілля. Нещодавно була жінка, у якої донька із ментальною інвалідністю та чоловік також має інвалідність. Вона робила манікюр давно у молодості. Проблема у тому, що на манікюр треба мати гроші та вільний час. І коли з'являється декілька годин, жінки займаються хатніми справи, а не йдуть у салон краси".

Усі охочі можуть купити манікюр бабусі, так звану "підвішену процедуру"

Підрахували, що прибуток з 6 клієнтів дозволяє покрити собівартість послуги соціального клієнта. Загалом, майстер може прийняти у день 4 клієнти. Найчастіше Ірина працює одна, але має помічницю.

"Мої клієнти залишають мені гроші не на "чай", а "бабусям на нігті". І це може бути до половини вартості манікюру. Окремо відкладаємо ці гроші, - розповідає Ірина, - Бабусі обирають світлі спокійні кольори лаків, тільки декілька разів просили щось яскраве чи якийсь малюнок. Одна бабуся обрала наліпки з котиками, що дивились один на одного".

Автор: Надано Іриною Бондар
  Один раз у 3 тижні для бабусь проводять безкоштовні СПА-вечірки
Один раз у 3 тижні для бабусь проводять безкоштовні СПА-вечірки

Ірина зазначає, що найбільше витрат йде на обробку інструментів. Наприклад, розчин для дезінфекції коштує 800 грн за літр, а найменший стерилізатор інструментів українського виробництва - від 5 тисяч гривень.

"Після дезінфекції, миття та просушки пакуємо інструменти у крафт-пакети. В ідеалі, треба мати свій набір інструменту для кожного процесу, близько 3-5 на кожного майстра. А набір нормальної якості коштує близько 1300 - 1500 гривень. Обробка інструменту триває близько півтори години. Якщо не сушити. Зазвичай ми залишаємо інструменти сушити на ніч, - ділиться Ірина, - Деякі клієнти дивуються, коли бачать як розпаковую інструменти з пакета перед процедурою. Кажуть, що інші майстри стерилізують інструменти при них. Але це зовсім неправильно".

У планах Ірини – назбирати грошей для переїзду у гарніше приміщення та організувати навчання майстринь. Бо як педагог дуже любить ділитись власними знаннями та досвідом.

Автор: Надано Іриною Бондар
  Один майстер може прийняти близько 4 клієнтів у день
Один майстер може прийняти близько 4 клієнтів у день

Ірина Бондар родом з Одеської області. За освітою психолог та викладач-політолог. Перша власна справа була ще у 2010 році. З колишнім чоловіком мала невеликий бізнес на курорті. Але туристів стало менше й справа стала збитковою. Тому закрили підприємство. До Києва переїхала у 2013 році. Друзі запросили працювати у своєму проекті.Згодом працювала фотографом, викладала у Київському ліцеї бізнесу.

Щоб допомогти дорослим онкохворим, дві дівчини створили благодійний магазин. У інтернеті продають речі, що приносять небайдужі. На усі вторговані гроші купують ліки для однієї із київських лікарень.

Зараз ви читаєте новину «Купи манікюр бабусі, - відкрили соціально відповідальний манікюрний салон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути