Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2007 18:03

Кияни святитимуть паски в своїх районах

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  72-річна Марія Ялинська на борщагівському ринку ”Дніпро” торгує наклейками та барвниками для пасхальних яєць. Має кілька десятків покупців. Тим часом спеціалісти з Інституту токсикології застерігають: штучними барвниками можна отруїтися
72-річна Марія Ялинська на борщагівському ринку ”Дніпро” торгує наклейками та барвниками для пасхальних яєць. Має кілька десятків покупців. Тим часом спеціалісти з Інституту токсикології застерігають: штучними барвниками можна отруїтися

"Наша церква міститься в напівпідвальчику. Вона маленька, але там затишно і гарно правлять. Зберуся, піду туди десь о шостій годині ранку", — розповідає "ГПУ" 45-річний киянин Семен Воронов.

Він мешкає у Дарниці, на вулиці Сімферопольській, із дружиною та дітьми. Паску святитиме у капличці поруч із будинком. Так вчинять і багато інших киян.

— Декілька разів їздила до Володимирського, коли була молодшою, — каже 69-річна Любов Ткаченко. Великодній кошик вона понесе до храму на Петропавлівській Борщагівці. — Від нашого ринку туди їде пряма маршрутка. Церква там дуже красива, на пагорбі. Паски батюшка святить завжди на вулиці.

— Уже 5–6 років ходимо з друзями святити паски в церкву на Троєщині. Піду і завтра вночі, — розповідає "ГПУ" 26-річний працівник фірим "Брік ТД" Ярослав Жовнір, який мешкає на вул. Закревського, 23.

Як повідомив прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату, Павло Ярмусь, 25 років, літургії по всьому місту розпочнуться приблизно в один час.

— У суботу паски можна посвятити із 16-ї до 22-ї, — каже він. — Потім із другої години ночі в неділю до десятої ранку, коли почнеться літургія. Паски святитимуть, як тільки набиратиметься достатньо людей. Ну і звичайно після літургій — десь опівдні.

У суботу паски можна посвятити із 16-ї до 22-ї. Потім із другої години ночі в неділю до десятої ранку

За словами Ярмуся, відступи у розкладі в різних церквах можливі не більше, ніж на годину.

Не менше 3 тис. прихожан чекають на освячення паски у Свято-Володимирському кафедральному соборі Української православної церви Київського патріархату. Приблизно стільки ж буде у Михайлівському золотоверхому.

— Ці два храми найкращі, бо добре намолені, — каже Микола Ярмусь. — У Михайлівському красиві ікони, не яскраві і не відволікають парафіян від служби. Але більшість людей підуть все-таки у каплички в районах — так їм зручніше.

Найпопулярніші серед прихожан церкви, за словами Ярмуся, — ті, які розташовані неподалік від метро.

— На Троєщині капличка на вулиці Цвєтаєвої і на проспекті Маяковського, на Лівобережжі, одразу біля станції метро, — згадує він.

У Подільському районі називає храм на вул. Маршала Гречка, у Голосіївському — капличку Серафима Саровського. Рекомендує церковку на пр-ті Перемоги, 73а у Святошині, у Солом"янському районі — Покровський храм, неподалік від Академії МВС.

— Він зараз на реставрації, але богослужіння на Великдень там почнеться вчасно, — запевняє прес-секретар київського патріархату.

У Києво-Печерській лаврі паску святитимуть від дев"ятої ранку в неділю.

Цього року президента Віктора Ющенка очікують у Володимирському соборі. Туди ж має завітати і Юлія Тимошенко. Мер Києва Леонід Черновецький має намір відвідати Києво-Печерську лавру. Туди ж, імовірно, піде на службу Віктор Янукович  — якщо не поїде до Святогорської лаври під Донецьком. Олександра Мороза в храмах не сподіваються побачити — зазвичай він не відзначає церковних свят.


Жителі наметів з Майдану Пасхи не святкуватимуть

Біля головного намету прихильників Партії регіонів на майдані Незалежності чоловіки снідають гарячими бутербродами. Розповідають, що Пасхи не святкуватимуть.

— Ми не сильно віруєм в якусь святість та надприродну силу, — відповідають із натовпу. — За все потрібно боротися силою.

— Можливо, хтось сходить до церкви, — вставляє своє слово один із чоловіків, який називається Сергієм. — А ні, то накриєм стіл біля намету.

Більшість мітингувальників відмовляються розповідати про плани на найближчі вихідні. Тільки 40-річна Ольга Лабазька із Кривого Рогу каже, що поїде додому — відзначити Великдень.

— Потрібно очистити душу від грішних учинків, — говорить. — Сьогодні їдемо всією родиною додому в Кривий Ріг. Завтра виносять плащаницю, потрібно обов"язково піти, зцілитися. У ці дні треба бути вдома, в родинному колі, тож на Майдані ми не залишимося. Підемо до православної церкви. Там я і дітей хрестила, і сповідаюся там.


Олесандр КУЦИЙ

Зараз ви читаєте новину «Кияни святитимуть паски в своїх районах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути