Ексклюзиви
вівторок, 31 липня 2007 07:02

Каштан покалічили, аби було видно рекламу

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Напівспиляний каштан на вулиці Курській у столиці.
Напівспиляний каштан на вулиці Курській у столиці.

Тиждень тому на розі вул. Курської та Повітрофлотського проспекту з"явився ще один рекламний щит. Попід самою рекламою — напівзрубаний пожовклий каштан, який ріс тут раніше.

— Спочатку приїхали робітники і спиляли це дерево, — розповідає Андрій, 21 рік, вуличний продавець карток поповнення мобільного зв"язку. — Наступного дня я прийшов на роботу — а на місці напівспиляного каштана вже й рекламу встановили.

Місцеві кажуть, що дереву приблизно 20–25 років. В агенції, якій належить щит, стверджують: дерево було зламане задовго до того, як поблизу нього встановили рекламу.

— У мене є відповідний акт, який засвідчує це, — розповів "ГПУ" представник компанії по телефону.

Киянка Ольга Петрівна, 65 років, неподалік щодня вигулює свого пса. Жінку обурює, як покалічили каштан.

— Ніхто навіть не спитав мешканців, чи не проти вони, аби спилювали дерево.

Поки на щиті ще нема реклами. До біґборду приклеєний папірець із номером телефону. Місячна вартість реклами на такому носієві коштує близько $600.

Володимир Борейко, 40 років, директор Київського еколого-культурного центру каже, що Київ за останні сім років втратив 400 гектарів зелених насаджень. Сьогодні "під сокирою" перебувають ще 260 гектарів.

За словами еколога, сьогодні в Києві можна зрубати кожне дерево, заплативши за нього символічну суму. Або ж не платити взагалі, якщо відповідні інстанції визнають його трухлявим.

Дерево можна зрубати за пляшку горілки


Еколог Володимир Борейко запевняє: у Києві будь-хто може зрубати дерево, яке комусь перешкоджає. Причому за символічну плату.
— І ніхто нічого офіційно не заплатить, ані копійки за спиляне дерево. Ані в державний бюджет, ані в міський. Роблять це, як правило, спеціально надрізуючи кору або пошкоджуючи гілки дерев. Потім "Зеленбуд" засвідчує: дерево пошкоджене, можна спилювати. Таким чином у місті гинуть сотні дерев. Це найпоширеніший спосіб знищити його, — каже Володимир Борейко.
Штрафи за незаконну вирубку дерев становлять від 46 грн до 3 тис. грн за один знищений стовбур. Екологи стверджують: максимально в Києві штрафують на 170 грн. А на 3 тис. грн ще не штрафували нікого.

Зараз ви читаєте новину «Каштан покалічили, аби було видно рекламу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути