Ексклюзиви
середа, 13 серпня 2008 17:38

Із переходів зникла стихійна торгівля

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Підземний перехід на станції метро Оболонь, фото зроблене у вівторок близько 17.00. Раніше уздовж цієї стіни торгували цигарками, шкарпетками, білизною та іншим товаром
Підземний перехід на станції метро Оболонь, фото зроблене у вівторок близько 17.00. Раніше уздовж цієї стіни торгували цигарками, шкарпетками, білизною та іншим товаром

Протягом 3–4 тижнів із більшості підземних переходів міста зникли стихійні торговці.

"Із питань припинення стихійної торгівлі в підземному переході звертатися до чергової частини Оболонського РУ ГУ МВС у Києві. Тел. 418 30 22", — такі таблички місяць висять у двох підземних переходах на станції метро Оболонь.

У місті й раніше розганяли несанкціоновану торгівлю поблизу станцій метро — 2003 року, 2005-го, 2007 року. Але міліцейські рейди тривали 1–3 дні, максимум — тиждень. Потому продавці знову поверталися на свої місця.

У черговій частині Оболонського райвідділу кажуть, що не знають, хто розклеїв оголошення з їхнім телефоном.

— Востаннє телефонували в понеділок о п"ятій вечора. Із початку місяця зафіксували 15 дзвінків зі скаргами на незаконну торгівлю в переходах. Із січня таких дзвінків було 166. Як тільки надходить інформація про торговців, одразу направляємо патруль. Міліціонери усно попереджають, виводять продавців з переходу разом із товаром. Якщо опираються, доставляємо в міліцію. Там складають адміністративний протокол, передають у суд. Суддя вирішує, що робити з порушником. Може оштрафувати до 300 гривень, — кажуть "ГПУ" в черговій частині Оболонської міліції.

У підземному переході з Валів до станції метро Контрактова площа таких табличок немає. Однак продавців на цьому місці не видно вже з місяць. Більшість переходів стали чистішими, ними зручніше ходити.

Продавці кіосків у переходах радіють, що міліція прогнала торговців. Скаржаться, що вони заважали працювати.

— Люди тепер не штовхаються, не падають. Правоохоронці взялися за них — торговлі нема майже в усьому місті. Стихійники виходять рідко, по одному. Та й то, коли в міліції перезмінка, десь із сьомої до восьмої вечора. Торгують годину, потім збирають розкладки й ідуть, — каже Олексій Майдаченко, 30 років, продавець сувенірів у переході на станції Оболонь. Чоловік платить щомісяця майже 2 тис. грн оренди за кіоск у переході. На його думку, несправедливо, коли поряд продають такий самий товар, що й він, не сплативши ані копійки за місце.

— Міліція ганяє всіх. Минулого тижня бабка приїхала кукурудзою торгувати, так її вигнали. Поплакала-поплакала, витерла сльози й кудись поїхала. От таких жалко, — говорить Марія Гайдук, 52 роки, чергова на станції Оболонь.

Серед продавців у переходах ширяться чутки, що торгівлю заборонили, бо тіньові доходи із продавців не можуть розділити між собою міліція та шляхово-експлуатаційні управління. Кажуть, у ШЕУ змінилися керівники, то й не можуть домовитися.

— Знайома, яка торгувала в переході, казала, що платила 800 гривень на місяць, аби її не чіпали. Але потім помінялося керівництво. Спершу їй сказали, що торгівлю вигнали з переходів на тиждень. Потім — на два. Тепер говорять, щоб не заходила в перехід із товаром до 1 вересня. А потім усе заспокоїться і всі повернуться на свої місця, — зауважує Діана Мельникова, 46 років, продавець дисків у кіоску біля станції метро Контрактова площа.

Такі самі чутки переповідають у переході станції метро Оболонь.

Зараз ви читаєте новину «Із переходів зникла стихійна торгівля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути