субота, 19 січня 2008 07:09

Із другої спроби Ада Роговцева стала почесною громадянкою Києва

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Ада Роговцева виходить слідом за Віталієм Журавським із великої зали київського Театру драми і комедії на Лівому березі. Значок і диплом ”Почесний громадянин Києва” акторка передала помічниці відразу після вручення
Ада Роговцева виходить слідом за Віталієм Журавським із великої зали київського Театру драми і комедії на Лівому березі. Значок і диплом ”Почесний громадянин Києва” акторка передала помічниці відразу після вручення

— Телефоны на вибраторы поставьте, будем встречать гостей, — звертається із першого ряду до присутніх актор Володимир Горянський, 48 років. У відповідь чути сміх.

17 січня у столичному Театрі драми і комедії 70-річну Аду Роговцеву вітали з отриманням звання "Почесний громадянин Києва". Вручили значок із зображенням архангела Михаїла та диплом.

У залі майже 100 присутніх, переважно — колеги актриси.

— Ада була дуже здивована, коли їй сказали, що треба йти на нагородження цим званням. Вона каже: "Так мені його вже давали!". Говорять, що Київрада лише з третьої спроби проголосувала за це, — кажуть жінки із заднього ряду.

Питання про присвоєння Аді Роговцевій звання почесного киянина справді обговорювалося міськрадою двічі. У травні 2007-го його отримав засновник і генеральний директор музею "Духовні скарби України" Ігор Понамарчук. А рішення щодо Ади Миколаївни ухвалили торік 22 листопада.

Роговцева працює в Театрі драми й комедії з вересня 2007-го.

— Досі плутаю, де моя гримерка,— говорить вона "ГПУ".

Більша частина її кар"єри пройшла в Театрі російської драми ім. Лесі Українки.

До зали актриса заходить із заступником столичного мера Віталієм Журавським, 53 роки. Стають біля сцени.

— Треба було раніше це зробити, але ми виправляємося. Почесний громадянин — це найвища відзнака в Києві. Її мають лише 38 людей. Ада Миколаївна — восьма жінка серед них. Є Мірошниченко, Клочкова, — перераховує Журавський.

Звання "Почесний киянин" присвоюють щороку з 1983-го. У дипломі, який вручили Роговцевій, написано: "за багатолітню творчу діяльність, видатні особисті заслуги в театральному і кіномистецтві, становленні ідеалів духовної краси, людської гідності і добра".

Церемонія нагородження тривала менше 10 хв. Коли заступник мера збирався йти, слово взяв Володимир Горянський:

— Не думайте, что мы так просто отпустим господина Журавского, который у нас тут появился. Мы ничего не просим: ни квартир, хотя нужно, ни званий, хотя хорошо бы, ни зарплат, хотя необходимо. Просим запустить вторую очередь театра — закулисную, не в 2010-м, как запланировано, а к 30-летию театра, в этом году. Потому что мы сейчас живем в подвале.

Актори підтримують колегу оплесками.

— На утриманні Києва 22 театри. Ще один збираємося побудувати на Подолі. Але спробую допомогти. У будь-якому разі я вас почув, — запевняє Журавський і йде.

У відділі нагород мерії пояснюють, що жодних пільг звання "Почесний громадянин Києва" не дає.

Ада Роговцева знялася майже у 50-ти кінофільмах. Зокрема зіграла в картинах: "Вічний поклик", "Салют, Маріє!". Остання її кіноробота — у стрічці "Тарас Бульба".

Зараз ви читаєте новину «Із другої спроби Ада Роговцева стала почесною громадянкою Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути