четвер, 24 травня 2007 07:00

Хворим на серце лікарі радять не виходити на спеку

Автор: фото: Володимир СІНДЄЄВ
  У фонтані на майдані Незалежності влаштували купальню. Такої спеки в травні не було з 1939 року
У фонтані на майдані Незалежності влаштували купальню. Такої спеки в травні не було з 1939 року

Учора в Києві сталася рекордна кількість аварій на дорогах — близько трьох сотень. Інспектори ДАІ скаржилися, що не встигали їх оформлювати. І автомобілісти, і даїшники твердять: у всьому винна спека.

— У вівторок у "тягучці" дві години стояв, — скаржиться 30-річний власник "жигулів" Олексій. — У салоні як у печі, дихати нічим. На Дегтярівській бачив 5 аварій, одну за одною.

Через спеку водії стають неуважними і не можуть швидко реагувати на дорогу, кажуть у Державтоінспеції. Начальник відділу організації профілактичної роботи управління ДАІ Києва Євген Кравець радить літнім водіям та тим, хто хворіє на серце, взагалі не сідати за кермо у спеку.

— У всіх мають бути аптечки з валідолом та валокордином, — наголошує він.

Держслужба автодоріг України та Департамент ДАІ МВС обмежили рух дорогами столиці вантажівок вагою понад 24 т. При температурі вище +28°С від їхнього руху руйнується асфальтове покриття.

Востаннє спека понад +30°С була в Києві під кінець травня 1939 року.

За кордоном від спеки вже помирають люди.

На півдні Індії протягом останніх 10 днів сонце забрало 120 життів. У штаті Андхра-Прадеш тримається температура +45°С. На південному сході Європи протягом п"яти днів температура перевищує кліматичну норму на 10–15°С. У столиці Румунії Бухаресті, де вдень температура підіймається до +50°С, також є летальні випадки.

Києвом поповзли чутки, що на Троєщинському ринку від спеки померла продавець, хвора на серце. Адміністрація ринку це спростувала. У лікарні швидкої допомоги повідомили, що за останні дні не було жодної жертви теплового удару.

Однак медики все-таки просять нагадати, як уберегтися від спеки у мегаполісі.

— Сердечникам, хворим на невралгію і легеневі хвороби краще сидіти вдома, — каже Людмила Артемова. — Так само тим, хто вживає сульфаніламідні ліки, біологічно активні добавки, гормональні препарати. Всім іншим — не нехтувати головними уборами!

Лікарка нагадує ознаки теплового удару: загальна слабкість, запаморочення, шум у вухах, сонливість, нудота.

— Найкраще пити мінеральну воду, — каже. — Там є солі, які людина втрачає під час пітніння. На ніч добре випити відвар м"яти. Він відновлює роботу нервової системи та судин. Тамувати спрагу добре водою з соком лимона або квасом. Від солодкої води може підвищитися артеріальний тиск. Холодне пиво збільшує навантаження на серце.

Торік у Європі в деяких офісах через спеку припиняли роботу. Чи будуть схожі випадки у Києві, зараз ще не беруться прогнозувати.

— Згідно з правилами, роботу припиняють при температурі плюс 50, — сказали в Державному комітеті України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. — Однак керівництво компаній може ухвалити таке рішення добровільно.

Спекотно також і звірям у Київському зоопарку.

— Ведмеді, носоріг та бегемот постійно сидять у воді, — каже Любов Коротка, заступник директора із зоочастини. — Але тваринам є де врятуватися від спеки. У всіх є тіньові місця. Ще у нас багато зелені, і тому спеціальний мікроклімат.

Рятувальники розповіли "ГПУ" про перших жертв купального сезону — їх четверо.

— Троє втопилися в автомобілі на озері Радунка (про це "ГПУ" писала у номері за 23 травня. — "ГПУ"). Ще одного чоловіка витягнули з озера на Осокорках біля дачного кооперативу — там пляж необлаштований, — каже начальник рятувально-водолазної служби ДКП "Плесо" Володимир Боканов, 48 років. — У понеділок біля Гідропарку врятували двох хлопців, які перекинулися на човні.

За кондиціонерами стоять черги

— Ми не очікували такого ажіотажу. У день продаємо по 40–50 кондиціонерів, — розповідає Роман Чижов, 25 років, працівник компанії "Євроклімат". — Замовлення розписані на місяць уперед.
Пристрої для прохолоди коштують у середньому $290–1500.
Олександр Пеклін, 32 роки, директор фірми "Трансхолод", розповідає, що до них щодня звертається понад 10 осіб із проханням відремонтувати або встановити кондиціонер у авто. Найдешевший автокондиціонер коштує $1500.

Зараз ви читаєте новину «Хворим на серце лікарі радять не виходити на спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути