Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2007 07:01

Художники збирають гроші на акції протесту

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  ”Ядерний грім” Микити Кадана коштує 20 тисяч гривень.
”Ядерний грім” Микити Кадана коштує 20 тисяч гривень.

ПРОТЯГОМ СЕРПНЯ в "Ательє Карась" (Андріївський узвіз, 22а) картини тридцяти художників зі всієї України можна купити набагато дешевше.

Художники створили комітет порятунку культурного середовища "Культура проти вандалів" і передали йому свої роботи.

— Збираємо гроші, щоб боротися з нинішньою владою. Гроші потрібні на виготовлення плакатів, листівок, на суди, на проведення акцій, — пояснює "ГПУ" організатор фонду Євген Карась. — Якщо владі байдужа культура, то це — не наша влада, а вандали, які проводять колоніальну політику. У нас немає ані досвіду боротьби з варварами, ані грошей. Єдине, що в нас є, — це картини.

Подивитися на картини можна безкоштовно. Відвідувачі можуть зробити пожертву, поклавши гроші до скляної банки, яка стоїть при вході. Коштують полотна на третину дешевше.

Картину-диптих Оксани Чепелик, на якій зображені дитина художниці та її лялька, раніше оцінювали в 15 тис. грн. Зараз її продають за 10 тис. Вартість роботи імпресіоністки Влади Ралко "Фонтан" знизили до 2 тис. грн (коштувала вона 3,5 тис.). Апокаліптичне полотно "Ядерний грім" Микити Кадана з групи Р.Е.П. коштує 20 тис. грн (початкова ціна — 30 тис.). Полотно "Карта світу" київського художника Юрія Соломка продається за 7,5 тис. грн (раніше за нього правили 10 тис.). На ньому — тіло чоловіка розписане материками та країнами. Картин, дешевших за 5 тис. грн, у галереї немає.

П"ять картин уже купили. Покупці заберуть їх 26 серпня, після завершення виставки.

— У Києві підприємці витискають митців. Ніби все й законно. 118-та стаття Закону про держбюджет на цей рік передбачає, що всі договори на оренду приміщень мають укладатися за конкурсом. 26 червня чоловіки з ломами й молотами захопили частину нашої галереї. Розбили двері й вікна. Влада це знає, визнає ці заходи нормальними, — каже Євген Карась.

24 серпня об"єднання творчих киян "Культура проти вандалів" проведе першу акцію протесту. Люди вийдуть у чорних і сірих костюмях та в білих масках й чорних окулярах. Вони пройдуть мовчки під барабанний марш Андріївським узвозом і Хрещатиком. Нестимуть гасла: "Даёшь публичные дома вместо картинных галерей!", "Геть культуру!", "Знищимо історичні пам"ятки Києва!", "Продается все!", "Навіщо нам мистецький Узвіз?", "Панове чиновники, не піддавайтеся на провокації совісті!". 70 мітингуючих уособлюватимуть чиновників із перекресленими портретами Шевченка та Мони Лізи.

18 вересня на площі Михайлівській проведуть театралізовану виставу. Людей, які співатимуть пісні, малюватимуть картини й читатимуть вірші, планують обгородити колючим дротом.

Зараз ви читаєте новину «Художники збирають гроші на акції протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути