Ексклюзиви
субота, 12 липня 2008 07:11

Хлібопекарі пікетували мерію

"Хліб дешевше води і цигарок", "Пекарям гідну зарплату", "Ми проти знищення хлібопекарської галузі". Із такими гаслами 10 липня прийшли до міськради близько сотні працівників товариства "Хліб Києва". Вони вимагали підвищення зарплат і збільшення вартості соціального хліба.

— У хлібокомбінатах міста залишилося борошна всього на три дні. Більше не закуповуємо, бо немає коштів, — каже головний енергетик підприємства "Хліб Києва" Тарас Огарков, 40 років. — Якщо за цей час нічого не зміниться, доведеться зупинити заводи. Крім того, ми заборгували за воду, газ, електроенергію, навіть на гайки немає грошей.

За його словами, для хлібопекарів головне не висока ціна на хліб, а рентабельність у 15%. Інакше вони не мають змоги нормально працювати.

— У моїй бригаді не вистачає половини людей. Фізично ми не встигаємо завантажити чотири печі. Люди працюють по дві доби й отримують копійки. У нас залишилися лише пенсіонери та колишні ув"язнені, яких неохоче беруть на інші роботи,— каже "ГПУ" Лариса Гриньова, начальник 4-го цеху хлібокомбінату N11. — Я, майстер, отримую дві тисячі гривень, причому працюю без вихідних і свят. Пекар, який перебуває постійно біля печі при температурі 300 градусів, має півтори. Хіба можна на ці гроші прожити в столиці?

Мітингувальники гукають мера. Кажуть, їм обіцяли, що Леонід Черновецький підійде о 14-й год. О 14.30 люди рушили до дверей.

— Куди ви, не можна таким натовпом, — каже охоронець. — Мер пообіцяв, що зараз вийде.

— Скільки можна чекати! Ми вже змерзли та зголодніли, — відповідають.

До людей виходить радник мера Казбек Бектурсунов. Запитує, що вони хочуть сказати меру, і попереджає, що йому можна задати лише два питання, бо в нього немає часу.

За півгодини мер під"їхав до міськради на своєму "майбаху". До людей його проводжає охорона.

— Я вас не залишу, тому що підприємства, на яких ви працюєте, дуже важливі. Вам потрібні великі зарплати, — говорить Леонід Черновецький, 56 років.

— У мікрофон говоріть, вас зовсім не чути! Ви що, сьогодні хліба не їли?! — кричить із натовпу жінка.

— Мені заважає вирішувати питання Кабмін, створюють нам проблеми, — продовжує мер.

Хлібопекарі вручають меру звернення з вимогами. За 5 хв. мер залишає людей.

Журналістів градоначальник запевнив, що контролює ситуацію з борошном.

— Ми зробимо, щоб зерна було не на три дні, а на стільки, щоб можна було прийняти раціональне рішення. Я приділяю багато уваги хлібопекарям. Зроблю все, щоб у них не було дефіциту кадрів, бо якщо заводи зупинять, то це буде катастрофа, — каже мер.

На громадських слуханнях у мерії, які відбулися в четвер увечері, Леонід Черновецький пообіцяв киянам, що хліб у місті поки не подорожчає. Ціну на хліб піднімуть лише тоді, коли визначать, скільком киянам потрібно надавати адресну матеріальну допомогу. Попередньо в мерії підрахували, що в місті проживає близько 400 тис. малозабезпечених.

— Мы ничего не подымем, пока не проверим все это хозяйство, как это положено. Возможны временные дотации предприятиям. Я увидел, что рабочие хлебных предприятий живут не очень хорошо. Я не хочу видеть бедных хлебопекарей, — сказав Черновецький.

Зараз ви читаєте новину «Хлібопекарі пікетували мерію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути