пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:10

Грінченки годують 71 собаку

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Володимир Грінченко підгодовує своїх собак двічі на день
Володимир Грінченко підгодовує своїх собак двічі на день

Неподалік від метро Житомирська Святошинського району в будинку N 60 на вул. Верховинній розташований найбільший у Києві незареєстрований притулок для собак і котів. 86-річна Зінаїда Федорівна та 74-річний Володимир Маркович Грінченки прихистили 71 собаку і з десяток кішок.

Грінченки мають 24 сотки господарської ділянки. Собак тримають у трьох вольєрах: перший стоїть поблизу входу на подвір"я, другий — за хатою, третій — через дорогу від двору, неподалік онкологічної лікарні. У будинку живуть ще 19 цуценят. Вони полюбляють спати з господарями. Приплоду собаки не дають — громадська організація захисту тварин допомагає їх стерилізувати.

Володимир Грінченко запрошує пройти до двору. У ніс б"є різкий запах собачих екскрементів. Вікна будинку брудні.

— Це Лорд, він інвалід — потрапив під машину, — господар  показує рукою на рудого великого пса у вольєрі.

Першого собаку Грінченко привів додому на вул. Глибочицьку у три роки. Батьки Володимира Марковича тримали 12 собак.

— Знайшов Кнопу на Житньому ринку, обстриг, викупав, — згадує Грінченко. Собаки гавкають у вольєрах. — У радянські часи все було дуже строго. Хто держав багато собак чи котів, того штрафували на 30 рублів. Саме стільки я заробляв авансу. Усе віддавав.

Грінченко закінчив художнє училище, університет архітектури, працював начальником цеху на Київському електротехнічному заводі "Транссигнал". Із другою дружиною Зінаїдою Федорівною вони разом уже 30 років. Жінка пройшла три концтабори в Німеччині, недочуває. Її дочка мешкає в Санкт-Петербурзі. Троє дітей Володимира Грінченка мешкають у Києві, старший син Роман працює начальником шахти на Донбасі. У гості приїздять рідко, частіше кличуть до себе.

Раз на тиждень під ворота Грінченків підкидають собаку чи кішку. Буває, що чотирилапих приносять друзі.

— Мій приятель довго тримав вівчарку Бону, а недавно перебрався у нову квартиру, — каже Володимир. — Його дружина поставила перед фактом: або вона, або собака. А три тижні тому біля дитячого відділення онкологічної лікарні на Верховинній двірничка винесла маленьких кошенят і побила головами об асфальт.

Сусіди постійно скаржаться на гавкіт. Навіть пропонували Грінченкам гроші, аби ті виселилися за місто зі своїм притулком.

— У мене шланг приєднаний до колонки. Якщо собаки гризуться між собою, я їх водяним напором розбороняю, — Грінченко підводить до маленького песика. — Це Лайма, вона чотири операції перенесла. Назвав її на честь відомої співачки — десь прочитав, що Вайкуле також прооперували.

На бродячих тварин одягнуть нашийники

У наступні чотири роки міська адміністрація планує виділити 78 мільйонів гривень на боротьбу з бездомними собаками та котами.
—  У районах Києва побудують 10 міні-притулків. Кожен розрахований на 50 тварин. На вулиці Сирецькій, де особливо багато собак без господарів, відкриють ветеринарний пункт, — розповідає Світлана Берзіна, директор комунального підприємства "Центр ідентифікації тварин".
Волонтери одягатимуть  на безпритульних собак та котів нашийники з номером, кодом району та роком узяття на облік. Для цього вже закупили 4 тис. ремінців.

Олеся ПОП

Зараз ви читаєте новину «Грінченки годують 71 собаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути