пʼятниця, 30 червня 2017 19:15

Експерт назвала причину отруєння 25 людей в суші-барі

Експерт назвала причину отруєння 25 людей в суші-барі
Фото: www.respublika.com.ua

Швидше за все суші в ресторані "Євразія", якими отруїлися кияни, приготували заздалегідь і зберігали їх деякий час.

Про це в коментарі Gazeta.ua повідомила директор науково-дослідного інституту "Держводекологія" Олена Сидоренко.

"З "Євразією" я пам'ятаю ще випадок зі студентами нашого інституту. Вони зайшли туди пообідати й взяли продукцію ресторану на експертизу. У ній виявилося купа кишкових паличок", - пригадує Сидоренко.

Суші з сирою рибою дуже небезпечні, вважає експерт.

"Використання сирої риби в стравах без системи гарантування безпеки риби - потрібно заборонити. Риба для суші має бути абсолютно свіжа, доставлена за короткий термін, можливо заморожена, але перед цим оброблена. Продукція має готуватися одразу, адже свіжа риба дуже швидко псується. Наші заклади харчування не можуть забезпечити безпечність цієї продукції, у них має бути гарантія якості рибної сировини, а такої гарантії ніхто не дає", - впевнена експерт.

Перевірити свіжість страви з риби неозброєним оком неможливо. Перш ніж купувати рибну продукцію потрібно перевіряти імідж компанії.

"Я довіряю одному закладу, де вони дотримуються жорстокого контролю, це постачальник із Норвегії - "Egersund Seafood" . Там видно, як робиться продукція. До суші-барів я ставлюся з пересторогою і ніколи там не куштую суші з сирою рибою. Коли купую рибу, то звертаю увагу на свіжість, на стан обвітреності. Але в основному я дивлюся на авторитетність закладу, на імідж підприємства. З приводу суші нічого не можна гарантувати. Проблема в тому що при вироблені рибної продукції використовуються різні добавки, які маскують перші ознаки псування. На початковій стадії, коли проходить розпад білкових речовин, до того часу, як риба почне гнисти, ми не можемо за смаком визначити псування. Колись на відпочинку, я замовила тигрові креветки під соусом. І більше я їх не купую, тому що моя дитина ними серйозно отруїлася. Я, фахівець, але також не змогла визначити, що вони почали псуватися", - розповіла Олена Сидоренко.

Влітку ризик псування риби зростає в декілька разів.

"З підвищенням температури ризик натрапити на зіпсовану рибу збільшується. Риба це той продукт, який весь час вимагає охолодження. Якщо почався процес накопичення продукту токсинами їх вже не можна прибрати", - наголосила експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці померла жінка від малярії

29 червня у соціальній мережі опублікували повідомлення з приводу отруєння клієнтів суші в столичному ресторані "Євразія", розташованому біля цирку, на вул. Дмитрівська, 2а.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвала причину отруєння 25 людей в суші-барі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути